jpekker

Geen Nederlandse speelfilms in Cannes; dan volgend jaar Paul Verhoeven maar…

Photo-du-film-THE-LOBSTER-

Nadat vorige week al de officiële selectie (bestaande uit de Gouden Palm-competitie, Un certain regard en ‘buiten competitie’) was gepresenteerd, hebben maandag en dinsdag achtereenvolgens de parallelfestivals Semaine de la Critique en Quinzaine des Réalisateurs (en L’association du cinéma indépendant pour sa diffusion niet te vergeten) hun selecties bekendgemaakt.

Geen enkele Nederlandse film is goed genoeg bevonden. Alex van Warmerdams Schneider vs. Bax niet en David Verbeeks Full Contact niet. Mike van Diems De Surprise niet, Fiona Tans History’s Future niet, Joost van Ginkels Paradise Suite niet.

Dat is geen schade: uit alle hoeken van de wereld werden een kleine 2000 speelfilms ingestuurd. In totaal werden er slechts 71 uitverkoren: 44 in de officiële selectie, 10 in de Semaine en 17 in de Quinzaine (De officiële selectie wordt nog uitgebreid met enkele titels, zo heeft directeur Thierry Frémaux beloofd). Een kans van plusminus 3,5% dus, puur cijfermatig, maar eigenlijk nog veel minder, want Franse producties en een aantal auteurs/habitués hebben nu eenmaal een streepje voor in Cannes.

Virginie-Efira-rejoint-le-film-francais-de-Paul-Verhoeven_portrait_w532

Jammer is het wel. Want het is leuk om over Nederlanders in Cannes te schrijven. En het is leuk als buitenlandse collega’s nieuwsgierig informeren naar de Nederlandse film (Niemand komt vragen naar het Nederlandse aandeel in The Lobster of La tierra y la sombra.

Volgende jaar Paul Verhoeven dan maar; een bekende van het festival (Basic Instinct opende Cannes in 1992), zijn psychologische thriller Elle is een Franse coproductie opgenomen in Parijs, en Franse sterren als Isabelle Huppert, Virgine Efira, Charles Berling, Laurent Lafitte et Anne Consigny spelen de hoofdrollen.

Het festival van Cannes is van 13 t/m 24/5. Ik ga het verslaan voor Het Parool.