jpekker

Geen Afficheprijs op het Nederlands Film Festival

img_3653

In 2001 – ik was destijds hoofdredacteur van Skrien – bedacht ik de Afficheprijs: een jaarlijkse prijs voor de beste poster van een Nederlandse film of documentaire die in de bioscoop was uitgebracht. ‘De prijs is in het leven geroepen om een onderbelicht, maar belangrijk onderdeel van de filmpromotie naar een hoger peil te brengen’, heette het destijds – het was ook een manier om het armlastige Skrien onder de aandacht te brengen.

Toen is stopte bij Skrien ben ik de Afficheprijs blijven organiseren – met dank aan Cinema.nl, dat een geldprijs voor de winnaar beschikbaar stelde. De winnaar werd sindsdien bepaald door het publiek, dat kon kiezen uit vijf posters die waren geselecteerd door een vakjury.

Vorig jaar gaf het door bezuinigingen geplaagde Cinema.nl al aan dat het met de Afiicheprijs wilde stoppen, maar kon de prijs met wat kunst en vliegwerk toch worden uitgereikt. Dit jaar lukt dat niet; ik had te weinig tijd om een nieuwe sponsor te vinden en wilde geen subsidie aanvragen.

Misschien doe ik nog een poging om de afficheprijs uit te reiken op de contactdag van de Nederlandse Federatie van de Cinematografie (NFC), die aan het begin van elk kalenderjaar altijd de cijfers bekendmaakt in mijn geliefde Tuschinski. Ik heb alleen nog een sponsor nodig: 6.500 euro volstaat voor de gehele organisatie én het prijzengeld…