jpekker

Galerie – De Service Garage viert zesde verjaardag met “Iedereen”

SG_IEDEREEN

De Service Garage bestaat zes jaar, en dat wordt gevierd met de groepsexpositie IEDEREEN, waarvoor alle kunstenaars die sinds de oprichting een actieve rol speelden in het collectief één werk leverden. In de verzameling werken is nauwelijks een lijn te bekennen. Er is dan ook géén sprake van inhoudelijke samenwerking, de broedplaats annex tentoonstellingsruimte heeft ook geen grondbeginselen die onderschreven moeten worden.

De Service Garage – zelf schrijven ze deSERVICEGARAGE – werd in 2007 opgericht door ex-Rietveld Academiestudenten Frank Ammerlaan en Thijs Rhijnsburger en verhuisde begin 2011 van de Stephensonstraat naar een enorme loods aan de Cruquiusweg, aan de rafelranden van Oost. Acht kunstenaars hebben er een eigen atelier en er zijn twee grote expositieruimtes, waar doorgaans tentoonstellingen zijn van andere, geestverwante kunstenaars.

zoro

Maar nu dus niet. In de ene ruimte springt direct een “kinetisch object” in het oog van Zoro Feigl, die eerder dit jaar was genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Het door een motortje aangedreven, naar lieve lust rondzwiepende groene slang piept en knarst. Als je er lang naar kijkt, word je tureluurs van die slang die een rare, onvoorspelbare dans met zichzelf maakt.

Service Garage_Oscar Peters_Slasher

Ook bij Oscar Peters gaat het materiaal min of meer zijn eigen weg. Hij bevestigde een gipsen hand met een dolk erin aan een motortje. Zodra zich bezoekers melden, zet een van de aanwezige kunstenaars de schakelaar even om en begint het apparaat monotoon-mechanisch in een muur te hakken. Tsjak. Tsjak. Tsjak.

service02

Er zijn video’s (met performances), foto’s, beeldhouwwerken, geluidswerken en bloemen van plastic, vilt en staal die tot het plafond reiken. Grafisch vormgever Michiel Schuurman ontwierp de fraaie poster voor de expositie, die in een oplage van 100 te koop is: Frank Ammerlaan maakte een schitterend schilderij als een olievlek. Al even betoverend: Alex Winters maakte drie sculpturen naar afbeeldingen die doorgaans op stillevens te zien zijn: een doodshoofd, een fles en een karaf, maar dan geheel en al van zwartgrijs grafiet.

Map with darts

Het meest ontregelende werk is van de performance- en installatiekunstenaars Sachi Miyachi en Judith Leysner: een enorm, blankhouten paneel met een plattegrond van Amsterdam, waarin darts steken, en even zoveel plankjes met foto’s van objecten als een strijkbout, een paraplu en een kurkentrekker. Er is ongetwijfeld een verband en het heeft vast iets te betekenen, maar wat?

IEDEREEN. T/m 10/11 in De Service Garage, Ms. van Cruquiusweg 79.