jpekker

Harry Meadley en Alex Farrar duelleren met schrandere, humorrijke kunstwerken

code 1

In Het Parool stond 13 februari een raadselachtige advertentie waarin Harry Meadley door Alex Farrar wordt opgeroepen zijn boekhouding over het jaar 2016 openbaar te maken.

Het zal geen mens zijn opgevallen, maar het stoppertje in de ‘business to business-sectie van Het Parool is een kunstwerk(je). Het is een reactie op een werk dat Meadley in 2011 maakte, A good five years genaamd, wat weer het antwoord was op de vraag van een journalist hoelang het duurt om een succesvol kunstenaar te worden.

code 2

De krant waarin de advertentie staat, maakt nu deel uit van een zeer conceptuele, maar fijne expositie in de Bagagehal van Loods 6: Code Duello. Traditioneel streden mannen met een degen of pistool, Farrar en Meadley doen het met schrandere, zelfbewuste en vaak humorrijke kunstwerken. Ieder werk is een reactie op een ander werk – van de witte handschoen op de vloer bij de entree tot de verbrijzelde spiegelwand aan het einde van de immense hal.

code 3

De twee jonge Britten spelen niet alleen met de regels van het duel, ze kennen ook hun klassieken én zijn thuis in de popcultuur; zo zijn er verwijzingen naar Damien Hirst, Bruce Lee en de Golden Harvest-filmstudio, Steve Jobs en inspecteur Columbo, de fameuze Britse spelshow Mr. and Mrs., naar Chinese schilderfabrieken en naar Isaac Israëls, de gewiekste zoon van meesterschilder Jozef Israëls.

Niet alle kunstwerken zijn even bijzonder, en sommige zie je gemakkelijk over het hoofd, maar de verhalen, verbanden en terzijdes die de aanwezige kunstenaars erbij opdissen geven ze diepte en inhoud. Het totaal is meer dan de som der delen. Veel meer.

posterduello3

Dat geldt ook voor de publiciteitscampagne: Farrar en Meadley pakten 50 unieke, tekstpostertjes langs het traject van tramlijn 10. Zonder context ze weinigzeggend. Bij wie de expositie heeft gezien, verschijnt als vanzelf een glimlach op het gezicht als hij weer een oranje (Farrar) of wit (Meadley) exemplaar ontdekt op een schutting of meterkast.

Code Duello van Harry Meadley en Alex Farrar. T/m 23/2 in Loods 6, KNSM-Laan 143.

duello 5