jpekker

Galerie – Beeldende Kunst in Amsterdam

Icy en Sot from Iran. Van 2 t/m 4 december in Chiellerie Gallery, Raamgracht 58.

De naakte Atlas die het ronde vredesteken een berg op rolt. Was getekend: Icy. Een biddende straatjongen, zijn ogen gesloten, de handen gevouwen. Was getekend: Sot.

De broers Icy (25) en Sot (21), afkomstig uit Tabriz, een stad in het uiterste noordwesten van Iran, maken sinds 2008 samen geëngageerde ‘street art’. Met spuitbussen en mallen trekken ze erop uit om beelden te plaatsen over oorlog en vrede; hoop en wanhoop; kinderen, vrouwen en ouden van dagen; mensenrechten en andere maatschappelijke kwesties – niet alleen op viaducten en leegstaande kantoren, maar ook op regeringsgebouwen en scholen in Teheran.

Dat doen ze natuurlijk incognito; de broers kennen het schrikbeeld van hun filmende landgenoten Jafar Panahi en Muhammad Rasoulof. Die werden vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar, mogen daarna twintig jaar geen films meer maken, het land niet uit en geen woord wisselen met de media, omdat ze films hebben gemaakt die de goedkeuring van de Iraanse machthebbers niet kunnen wegdragen.

Icy en Sot laten zich vooralsnog niet beteugelen. Ze zijn uiterst actief op Facebook en Vimeo, ssinds kort exposeren ze ook buiten Iran. Hun werken worden het land uit gesmokkeld met extra canvassen met neutrale afbeeldingen er overheen gespannen.

De 25 werken (op canvas en op elpees van oude helden als Bob Dylan en Jimi Hendrix) die nu in de Chiellerie Gallery hangen, zijn gelaagder dan de ‘buitenkunst’, die vaak razendsnel moet worden aangebracht. Sommige doeken bevatten wel zes lagen stencils over elkaar; andere zijn voorzien van kriebelig Arabisch schrift of honderden priegelige vredestekens.

Op het leukste werk staat een oud vrouwtje bovenop op haar rollator; in haar rechterhand heeft ze een spuitbus, waarmee een rood Anarchie-teken op een muur zet. De afbeelding staat ook op de uitnodiging voor de officiële opening vrijdagmiddag (met dj; dat de broers hip zijn blijkt ook uit het feit dat überblogger Nalden ze plugt op zijn sites). Alleen spuit ze nu de naam van de expositie: Icy en Sot from Iran, in toepasselijke kistletters.