jpekker

Galerie – Beeldende kunst in Amsterdam

F. Franciscus, After Memling – fotografische portretten door Franciscus & Franciscus. T/m 6/4 in Flatland Gallery, Lijnbaansgracht 314.

F. Franciscus (Utrecht 1959) maakte naam met schilderijen waarin hij elementen uit de (klassieke) schilderkunst combineert met popcultuur en andere modeverschijnselen. Zijn hoofdrolspelers dragen gouden polshorloges en iPhones, Adidas-strepen en rijglaarzen, blingbling, tatoeages en een strak aangesnoerd korset. Eclecticisme, anachronismen en een uiterst persoonlijke stilering gaan hand in hand.

Wat dat betreft weinig nieuws onder de zon in zijn nieuwe, fraaie serie olieverfschilderijen, die nu te zien is in Flatland Gallery, de verrassing zit hem in een reeks surrealistische collages die F. Franciscus maakte in nauwe samenwerking met zijn partner en grafisch ontwerper Rienus Gündel. Het zijn digitaal bewerkte fotografische portretten, die refereren aan Hans Memling, een van de voornaamste representanten van de Vlaamse Primitieven.

Franciscus & Franciscus plaatsen hun uit meerdere foto’s opgebouwde, dromerig voor zich uit kijkende modellen tegen eveneens zelf gemaakte achtergronden van boekenkasten, duistere bossen en grootsteedse skylines. In hun hand houden ze een ‘attribuut’: aan sappige appel of een veertje, een vlinder, een chihuahua of een doodshoofd. Ruud van Empel ontmoet Erwin Olaf.

Dat F. Franciscus’ smaak breder is, bewijst de expositie For the Sake of Paint 2; The Flood in Witteveen Visual Art Center, die hij cureerde. De groepstentoonstelling, min of meer geïnspireerd door het melodramatische, heftige doek Scène de Déluge van Girodet, is zéér eclectisch. Van abstract tot expressionistisch, van realistisch tot verfijnd figuratief. Er hangen (zelf)portretten en (fantasie)landschappen, veelal op groot formaat met veel schilderkunstig effecten, van uiteenlopende schilders als Ronald Ophuis, Philip Akkerman, Sven Kroner, Ron Amir en Gé-Karel van der Sterren. After Memling en For the Sake of Paint zijn beide, op geheel verschillende manieren, odes aan een vorm van schilderkunst die allesbehalve bescheiden is. (Tot 23/2 in Witteveen Visual Art Center, Konijnenstraat 16A.)