jpekker

Galerie – Beeldende kunst in Amsterdam

Collector’s Choice. Met werk van Julika Rudelius, Martha Colburn, Lucas Michael, Pablo Pijnappel en Germaine Kruip. T/m 17/2 in Nieuw Dakota, Ms. van Riemsdijkweg 41b.

‘Ik dacht niet zo van: ik ga haar neuken vanavond, maar dat kan gewoon gebeuren (…) Zij heb absolute aanleiding gegeven.’ In de video Train van de Duitse Julika Rudelius (1968) praten vier jongens in de nachttrein ongegeneerd over wijven, sletten, vriendinnen, meisjes waar je respect voor hebt en lieve meisjes. Ze worden gefilmd vanuit een ander compartiment, tussen de donkerrode hoofdsteun en de rugleuningen door, waardoor ze grotendeels buiten beeld blijven. Het intrigerende, geënsceneerde maar levensechte filmpje stamt uit 2001; er mag nog gewoon gerookt worden.

Train maakt deel uit van de expositie Collector’s Choice, samengesteld uit de privécollectie van de Amsterdamse kunstverzamelaar Frits Bergsma. Er zijn diapresentaties van Germaine Kruip (A shadow cloud, at the still point of the turning world) en Pablo Pijnappel (Fontenay-aux-Roses, met oude zwart-wit foto’s van Pijnappels geboortestad Parijs en een melancholieke commentaarstem die verhaalt over personen en gebeurtenissen uit zijn jeugd).

Op een monitor is Secrets of Mexuality te zien, een razende, associatieve collageanimatie van de Canadees-Nederlandse Martha Colburn; op een witte wand wordt Kiss van de Argentijn Lucas Michael geprojecteerd, een gestileerd commentaar op de Hollywoodkus.

Volgens Nieuw Dakota gaan de werken, die voor het eerst gezamenlijk worden getoond, binnen de context van een tentoonstelling ‘een ook voor de verzamelaar onverwachte relatie met elkaar aan’. Dat valt wel mee. De werken zijn stuk voor stuk de moeite waard, maar alleen het geluid mengt en nog hinderlijk ook.

Sabrina van den Heuvel, How Soon is Now? T/m 2/3 in Eduard Planting Gallery | Fine Art Photographs, Eerste Bloemdwarsstraat 2 L.

Bij de start van de Amsterdam Fashion Week zijn in Eduard Planting Gallery de rauwe zwart-witfoto’s te zien die Sabrina van den Heuvel maakte met de modeontwerpers Bas Kosters, Mart Visser en Iris van Herpen.

Van den Heuvel (1986) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag; haar inspiratiebronnen lopen uiteen van Herman Brood en The Smiths tot de Russische danser Vaslav Nijinsky en de Franse dichters Paul Verlaine en Arthur Rimbaud. En van CocoRosie tot rocker-dichter-schrijver Peter Doherty, van wie ook een aantal grofkorrelige portretten te zien zijn.

Ook de foto’s die Van den Heuvel maakte van weelderig uitgedoste modellen ogen wild, maar zijn zorgvuldig en spannend gekadreerd. Het duistere, contrastrijke zwart-wit maakt dat er veel nadruk op de textuur komt te liggen. Sommige fashionfoto’s zijn überromantisch, andere ruig, maar geen enkele is gelikt: de catwalk is ver weg, glamour is ook ver te zoeken.