jpekker

Galerie – Beeldende Kunst in Amsterdam

Maze de Boer, Depth of field. T/m 30/6 bij Galerie Diana Stigter, Elandsstraat 90.

Beeldend kunstenaar en scenograaf Maze de Boer (Amsterdam, 1976) baarde opzien toen hij in 2005 een tijdelijk metrostation realiseerde onder het Stedelijk Museum Post CS. De halte, in de kelder van het voormalige TPG Post gebouw, was dermate realistisch dat er mensen minutenlang op de metro hebben staan wachten. Terwijl er toch voldoende aanwijzingen waren dat er geen metro kwam: het perron was nog geen dertig meter lang, op de elektronische displays was niks te zien, en ook de stempelautomaten deden het niet.

In Galerie Diana Stigter speelt de Boer (in 2003 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie, daarna ging hij naar de Rijksakademie) nu opnieuw een kunstig spel met de werkelijkheid. Op basis van een foto uit 1930, toen er in het pand op de hoek van de Hazenstraat en de Elandsstraat een kruidenierswinkeltje was gevestigd, bedacht hij een interieur. Dat construeerde hij op waar formaat, met minimale middelen. Met weinig meer dan wat stukken hout en verf maakte hij een toonbank met een oude kassa en een weegschaal, en schrappen met tientallen pakken Castella Vaatwas en JOZO Zout, Karnemelk Zeep en Droste’s Cacao.

De Boer zette alle keurig op zijn plek, maakte een zwart-witfoto op bijna ware grootte en zette die in de galerie, precies zo dat de illusie ontstaat dat alles er tachtig jaar geleden ook zo gestaan zou kunnen hebben. Alle ‘rekwisieten’ posteerde hij achter de foto. Nadere inspectie leert dat De Boer geen centimeter meer beschilderde dan op de foto is te zien: de achterzijde van de kassa bestaat uit ‘kaal’ hout, hetzelfde geldt voor de bussen met havermout, kamille en anijs. De detaillering is ook veel minder precies dan je in eerste instantie denkt: in het open liggende kasboek staan alleen wat streepjes die handschrift suggereren; de deur naar achteren die een stukje openstaat, is op een rechte plank geschilderd.

Depth of field’ noemde De Boer de installatie: scherptediepte. Niets wordt scherper afgebeeld dan strikt noodzakelijk. En toch is de illusie van een ‘oer-kruidenier’ perfect. De installatie laat precies voldoende ruimte voor je eigen fantasie. Om je heen komt een wereld tot leven die voor iedereen net weer even anders is; die naar alle waarschijnlijkheid nooit zo heeft bestaan.

(foto Ernst van Deursen)