jpekker

Gaat dat zien! (week 47)

60-80-cm

Arnout Killian – No Credits. T/m 17/11 in Galerie Brandt, Prinsengracht 799.

Arnout Killian (ex-Rietveld, ex-Rijksakademie) maakte nog niet eens zo lang geleden warme, sfeerrijke, overbevolkte doeken van het leven in het Amsterdamse Vondelpark. Daarna presenteerde hij een serie kale, uitgestorven Cubicles: kleine gedeeltelijk afgescheiden ruimtes in lege kantoren, voortgekomen uit de modernistische architectuur. Drie van die Cubicles zijn nu te zien in Galerie Brandt, samen met een aantal schilderijen van wandtapijten in tientallen tinten grijs, zo zacht dat je er eigenlijk met je vingers overheen wilt strijken…

ba41cd20ac0af07d5f722a99cea55a07c9fa58828481f6efce415b15ba907a44

Wim Claessen – Me Walking. T/m 16/11 in Galerie Roger Katwijk, Lange Leidse Dwarsstraat 198.

Wim Claessen schildert kale landschappen en zeegezichten die de hersenen direct in beweging zetten, veelal van foto’s. Het gaat hem echter niet om een zo natuurgetrouw mogelijke weergave van de werkelijkheid; de realiteit krijgt een twist, iets magisch of melancholisch. Bij zijn vaste galerie Roger Katwijk is nu ook een aantal kleine, fraaie schilderijtjes te zien waarop een mens te herkennen is. Het is de schilder zelf, wandelend, in gepeins verzonken.

Escher-3

Escher Meets Islamic Art. T/m 5/1/2014 in het Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2.

De expositie Escher Meets Islamic Art in het Tropenmuseum is wegens succes verlengd. Er kwamen al 50.000 bezoekers, en terecht! De kleine, maar fijne expositie maakt duidelijk hoe de reizen die Escher in 1922 en 1936 maakte naar het Alhambra in Spanje zijn werk voorgoed veranderden, en hoe hij de geometrische patronen en wiskundige principes uit de islamitische kunst is gaan toepassen op zijn eigen ontwerpen.

sinterklaaspostzegels

Tot slot nog twee andersoortige tips: koop de Sinterklaaszegels van ontwerper Max Kisman (verantwoord, want met pimpelpaarse Pieten)! En koop en lees Gilles van der Loo’s, bij uitgeverij Van Oorschot verschenen debuutroman Het laatste kind en Thomas Möhlmanns dichtbundel Waar we wonen (Prometheus)!