jpekker

Francis Boeske opent haar eigen galerie: “Ik heb mezelf opnieuw kunnen uitvinden”

IMG_7832

Bij de voordeur staat zoals altijd haar kortharige collie Sofie te kwispelen. Maar verder is alles anders in de galerie van Francis Boeske op de NDSM-werf in Noord. VOUS ÊTES ICI is niet meer, háár naam staat nu op de gevel: Francis Boeske Projects. “Welkom in mijn nieuwe galerie!” zegt Boeske (56). “Pas op dat je niet uitglijdt. De vloer is net in de lak gezet. Sommige stukken zijn spekglad, daar moeten de boys nog even iets aan doen voor de opening, zondag.”

De muren zijn nog maagdelijk wit, op de vloer liggen alleen twee enorme canvassen van de Iraanse straatkunstenaars Icy & Sot. Op haar kantoortje met uitzicht over het IJ liggen stapeltjes met nieuwe visitekaartjes, flyers, een nog lege presentielijst en vier vers aangeschafte, nog bijna lege ordners met op de rug de namen van de kunstenaars die ze vertegenwoordigt.

IMG_7828

Meer dan twintig jaar runde Boeske VOUS ÊTES ICI samen met haar partner Hans Gieles, eerst op de Lijnbaansgracht, sinds 2012 in Noord. Begin 2014 besloten de twee te gaan scheiden. Sindsdien runde Boeske de galerie in haar eentje. En maakte ze, met dank aan haar ‘fantastische assistente’ die haar veel lopende zaken uit handen nam, tijd vrij om zich te bezinnen op een doorstart. “Ik wist direct dat ik door wilde. Als zoiets belangrijks gebeurt op emotioneel vlak, moet je wel voorwaarts, vind ik. Zo sta ik in het leven. Het was zwaar, daar zal ik net om liegen, maar het heeft me ook de gelegenheid gegeven mezelf te herontdekken. Ik heb mezelf opnieuw kunnen uitvinden.”

Wat Boeske ook direct wist, was dat ze niet door wilde onder de naam VOUS ÊTES ICI. “Die was onlosmakelijk van mij en Hans samen. Ik ben gaan nadenken over het functioneren van de galerie en ben tot de conclusie gekomen dat ik het anders wilde. Ik wil een klassieke galerie met een moderne aanpak. Daarmee bedoel ik dat het binnen deze vier witte muren moet gebeuren. Dáár zijn de tentoonstellingen, waar kunstenaars één, twee of drie jaar aan hebben gewerkt. Wat dus belangrijk is, is dat mensen het ook gaan zien. Dat betekent dat je andere communicatiemiddelen moet inzetten, een modernere aanpak moet hebben; je zult zowel offline als online zichtbaar moeten zijn.”

IMG_7825

Wat ook verandert, is dat Boeske met een ‘kleine stal’ kunstenaars gaat werken; ze vertegenwoordigt nog maar vier van de zestien kunstenaars van VOUS ÊTES ICI: Koen Taselaar, Lieven Hendriks, Hidenori Mitsue en Charlie Roberts. “Hans en ik hebben niet om ze hoeven vechten, want voor zover ik weet gaat hij niet door met een galerie. Het waren pijnlijke beslissingen, want het gaat in veel gevallen om jarenlange vriendschappen. Als je met een kunstenaar gaat werken, komt er zo veel meer bij kijken dan eens in de zoveel tijd zijn werk ophangen. Het is een enorme commitment. Van beide kanten. Maar uiteindelijk is het natuurlijk mijn persoonlijke keuze, en natuurlijk niets ten nadele van de kunstenaars die ik níet heb gevraagd om met me mee te gaan.”

Een kleine stal, geeft Boeske de ruimte om met een zekere regelmaat projectmatige tentoonstellingen te maken, zoals de openingsexpositie met Iraanse kunstenaars, in samenwerking met Klerkx Art Agency van Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen. “Samenwerking wordt een belangrijke pijler van Francis Boeske Projects, je kunt zoveel van elkaar leren. Het idee voor deze tentoonstelling is vorig voorjaar ontstaan aan de keukentafel bij Manuela. Een deel van de kunstenaars komt uit haar agency, zoals Icy en Sot; een aantal anderen heb ik zelf ontdekt. Mohsen Rastani, bijvoorbeeld, een geweldige fotograaf die focust op gewone burgers, vluchtelingen en soldaten. Hij isoleert hij ze van hun omgeving en laat ze tegen een witte doek poseren. Dat, gevoegd bij zijn keuze voor zwart-wit en het grote formaat van de afdrukken, maakt dat je veel meer van de mensen zelf ziet en van wat de oorlog met hen doet.”

0.33.jpg.email

Ze laat de tentoonstelling langer staan dan ze vroeger deed, en er wordt meer omheen georganiseerd, zoals een mini-filmfestival met Iraanse documentaires en kunstenaarsfilms. “Elk project heeft zo zijn eigen benadering. Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen de klassieke galerie, die heb ik jarenlang gehad. Maar het zijn andere tijden, die om een andere aanpak vragen. Als je je kunstenaars om de zoveel tijd toont, is dat het stramien waarin je zit. Het voelt heel goed dat ik nu meer vrijheid heb gecreëerd. Dat wordt ook geïllustreerd door de titel van mijn eerste tentoonstelling: Opening Up. Ik voel dat echt zo, het is uiteraard de Opening Up van deze ruimte met deze kunstenaars – veel van hun werk is niet eerder te zien geweest in het Westen. Maar het is ook een Opening Up van mijzelf. Het klinkt optimistisch, vind ik, en zo sta ik er nu ook wel in. Ik sta vrij positief in mijn nieuwe leven.”

Opening Up – 9 artists from Iran. Van 11/1 t/m 21/2 in Francis Boeske Projects, Ms. van Riemsdijkweg 41a. Voorafgaande aan de opening om 15.00 uur is er om 14.00 uur een Artist Talk met Mohsen Rastani en Afsoon.

Amir Farhad untitled, 2012, silkscreen marker and ink on cardboard, 100 x 70 cm

Icy and Sot2

Afsoon, Muhammed Ali-2