jpekker

Foto’s om in te verdrinken

vitalo

Na de geweldige Richard Avedon-tentoonstelling heeft het Amsterdamse Fotografiemuseum FOAM opnieuw een geheide hit binnen de muren: de monumentale, op het eerste gezicht oppervlakkige, maar bij nader inzien extreem gedetailleerde en rijke foto’s van grote groepen recreërende mensen van de Italiaan Massimo Vitali. Of ze nu zijn gemaakt in discotheken, bij opgravingen of aan strandjes of stranden, je kunt er uren naar turen, en steeds valt je weer iets anders op.

In het fraaie tweeluik ‘Hierapolis Theatre’ sloffen links op de achtergrond toeristen in shorts, witte sokken en sandalen door het stof. Op een stenen boog in het midden haalt een vrouw halsbrekende capriolen uit. En rechts zijn tientallen mensen bezig een foto te nemen, zonder dat ze oog hebben voor de anderen die hetzelfde doen. Ze fotograferen het eeuwenoude theater of hun reisgezel die een paar rijen hoger of lager staat te poseren.

En niemand lijkt in de gaten te hebben dat Vitali hen weer vastlegt met zijn klassiek houten Deardorff 11” x 14” inch fototoestel. Zoekplaatjes levert het op, stuk voor stuk foto’s om in te verdrinken.

Tot en met 9 september in Foam, Amsterdam.