jpekker

Flang kookt met alles wat op en rond Terschelling groeit en bloeit

wad01

“Het is een smaak waar nog niet echt een woord voor is. Omdat het nog weinig wordt gegeten. Maar dat komt wel, let maar op!”

Willem Cupido – “zeg maar Flang” – deelt stukjes zeewier uit aan de deelnemers aan een culinaire excursie over ’t Wad, die hij organiseert in samenwerking met de Waddenvereniging. “Het heeft een lekkere bite,” vindt een van de wadlopers. “Wel een beetje zanderig,” zegt een vrouw in rode Gaastra-jas. Flang legt uit dat het niet gewassen is, en dat het heel lekker is als amuse; als sushi met een beetje kleefrijst, bijvoorbeeld.

Een stuk verderop tovert hij een andere wiersoort tevoorschijn: darmwier “Die is heerlijk gefrituurd, met een beetje suiker, bijvoorbeeld bij coquilles.”

Flang

Weer wat verder doceert Flang waaraan de plekken te herkennen waar kokkels onder het slijk liggen; binnen de kortste keren zit het meegebrachte emmertje halfvol. Zo gaat het door; in en op ’t Wad zijn ook alikruiken, scheermessen, mossels en oesters te vinden. “Dat de Waddenzee werelderfgoed is, betekent niet dat je er niet van mag genieten,” zegt een vrijwilliger van de Waddenvereniging.

Flang bereidt in zijn kookstudio in Hoorn overigens niet alleen de opbrengsten uit de zee, hij werkt mét alles wat op het eiland groeit en bloeit. Zo bedacht hij het recept voor een sushi met madeliefjes, zeekraal, zeesla en zuring, die wordt bereid in het Expeditie-project Do Roll van Erika Blikman.

wad02

Enfin. Bij de oesterbank demonstreert Flang hoe je oesters kunt losduwen met je voet. “Maar pas op,” zegt hij, “ze hebben vlijmscherpe randen. En ik heb geen zin dat de traumahelikopter hier straks is.”

Daarna zei hij iets wat ik niet goed verstond, maar toen ik tot mijn middel in het zilte zeewater wegzakte, begreep ik dat hij een slenk aanwees.

wad28a

Terug op de dijk maakt Flang in een handomdraai een paar oesters open voor alle deelnemers. Ze zijn verrukkelijk. Hetzelfde geldt voor de witte wijn, het handje spaghettiwier dat iedereen te proeven krijgt, en de toastjes met een tappenade van zee-eik. Vindt ook de mevrouw in rode Gaastra-jas.

Culinair Wadlopen & Proeverij, Zo. 22 juni 11.30 uur, € 22,50 p.p., met diner €57 p.p. Reserveren via Kookstudio Flang in de pan. Andere culinaire wandelingen ook via de Waddenvereniging en de VVV. Lokale producten zijn ook te proeven bij Lokaal Maal op de Westerkeyn. Foto’s ANKE TEUNISSEN.

lokaalMaal016a

wad04

wad08a

wad22a

wad23

wad25a