jpekker

Feestje voor de artfilm. Maar valt er eigenlijk wel wat te vieren?

url-9

Woensdag 9 december wordt in het Amsterdamse Ketelhuis de tiende verjaardag van ‘De Oversteek’ gevierd. Er is een ‘openbaar college’, waarin beginnende makers wordt bijgebracht waaraan een  filmplan moet voldoen om in aanmerking te komen voor Oversteek-geld; er is een ‘groot debat’ waarin regisseurs, scenarioschrijvers, producenten en financiers ingaan op de vraag of De Oversteek oplevert waarvoor het is bedoeld, en er worden de hele dag Oversteek-films vertoond.

’10 jaar’ is overigens een ruime tijdsaanduiding; het initiatief dateert van 1997. De VPRO en Motel wilden, voortbordurend op de Lolamoviola-reeks,  jonge, talentvolle filmmakers de kans bieden een eerste of tweede speelfilm te maken. Het Filmfonds en het CoBO Fonds zagen wel wat in het plan. Bij aanvang heette de reeks overigens ‘Route 2000’, vervolgens ‘No More Heroes’, en pas daarna werd hij omgedoopt ‘De Oversteek’. Onder deze drie noemers zijn 14 films voltooid (en recent werd het groene licht gegeven aan nog eens drie projecten). Daar zitten een paar missers tussen, Fl 19,99 en Monte Carlo met name, maar ook veel fraaie producties – zeker naar Nederlandse maatstaven: van Drift, Met grote blijdschap en Îles flottantes tot Diep, Langer licht en Nothing Personal.

En toch haalde ook geen van deze films de belangrijkste competitie van Cannes, Berlijn of Venetië. Maar misschien was dat het doel wel niet van De Oversteek…

Alle films op een rij

Route 2000
De Poolse bruid
(Karim Traïdia)
De trip van Teetje (Paula van der Oest)
Fl 19,99 (Mart Dominicus)
Temmink (Boris Paval Conen)

No More Heroes
Drift
(Michiel van Jaarsveld)
AmnesiA
(Martin Koolhoven)
Met grote blijdschap (Lodewijk Crijns)
Îles Flottantes (Nanouk Leopold)
Monte Carlo (Norbert ter Hall)

Oversteek 1
Guernsey (Nanouk Leopold
Langer licht (David Lammers
Het Zwijgen (Adri Schrover, André van der Hout
Diep (Simone van Dusseldorp)

Oversteek 2
Nothing Personal (Urszula Antoniak)
Shocking Blue (Mark de Cloe)
R U There (David Verbeek)
Human Race (Jorien van Nes)