jpekker

EYE brengt ode aan de eerder dit jaar overleden Russische filmer Aleksej Balabanov

cargo4

Ter afsluiting van het programma ‘Ruskino 1913-2013: de vele gezichten van de Russische film’ toont EYE een retrospectief van de eerder dit jaar overleden filmer Aleksej Balabanov.

Zondag 8 december staat om 19.30 uur Cargo 200 (2007) op het programma, een groteske, verontrustende combinatie van maatschappijkritiek en horror à la The Texas Chainsaw Massacre, gesitueerd aan het einde van het Sovjet-tijdperk. Drankmisbruik, sadisme, en machtsmisbruik zijn aan de orde van de dag. De titel is een miltair eufemisme voor de kisten met de overschotten van soldaten uit de oorlog in Afghanistan.

Donderdag 5 december wordt Of Freaks and Men (Pro ourodov i lioudiei; 1998) vertoond. Daarin wordt twee eeuwwisselingen geleden de teloorgang gevolgd van twee welgestelde families in St. Petersburg.

Het ene gezin bestaat uit dokter Stasov en zijn aantrekkelijke, maar blinde echtgenote Jekaterina Kirilovna. Het andere gezin is dat van spoorwegingenieur Radlov, zijn dromerige dochter Liza en huishoudster Groenja, die het sinds de dood van de vrouw des huizes met haar meester houdt.

of_freaks_and_men1

Beide families vallen ten prooi aan onderwereldfiguren die sadomasochistische kiekjes maken en verhandelen. Johann, de eigenaar van het plaatselijke fotoatelier, laat Liza voor het oog van de camera over de knie leggen en met een bos hout op de blote billen slaan. Victor slijt de vieze plaatjes.

Op een van zijn tochten door de stad ontdekt hij de Siamese tweeling Olja en Kolja, die hij achtereenvolgens ontvoert, naakt fotografeert, deels aan de drank helpt en opvoert als theater-act.

Balabanov verpakte zijn film – naar eigen zeggen een melodrama over verborgen passies en sadomasochistische verlangens – in de stijl en de kleuren die aan het begin van de cinematografie gangbaar waren. Maar Of Freaks and Men is meer dan een pastiche op de zwijgende film. Het is een satirische parabel, een bitter verhaal over de macht van beelden op het gedrag van mensen. De pornografen houden de bourgeoisie van St. Petersburg in hun macht, zoals de georganiseerde misdaad de Russische economie nu in een ijzeren greep heeft.