jpekker

Emotionele achtbaan

DocLab27a

Technische innovaties maken het volgens Alexander Reben en Brent Hoff mogelijk onze emoties te meten. Wat vroeger als magie werd gezien, zo stellen zij, is nu wetenschappelijk onderbouwd: emotionele uitingen zijn om te zetten in data via fysiologische veranderingen in bloedvaten, hartslag, lichaamstemperatuur, onbewuste stressreacties en andere micro-expressies in de gezichtsuitdrukking.

In hun interactieve installatie Emotional Arcade worden hersenscanners en biometrische sensors gecombineerd met carnavaleske rekwisieten voor drie ‘emotionele competities’. Er zijn Rage Balloons, waarbij deelnemers worden uitgedaagd een ballon zo snel mogelijk te vullen met een specifieke emotie (woede, liefde, gelukzaligheid of angst), er is een roulettetafel die bediend wordt door middel van meditatie (Reflective Roulette) en er is een Love Competition, waarin twee kandidaten in twintig seconden iets of iemand zo hard mogelijk moeten liefhebben.

Emotional Arcade, gemaakt in opdracht van IDFA DocLab, de Brakke Grond en firestarters by Vodafone is t/m 1 december te ondergaan in de Witte Zaal van Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond. De foto’s zijn van Anke Teunissen.

DocLab25a

DocLab30a

DocLab28a

docLabOpening11a

idfaDocLabOpening19a