jpekker

Een sfeerrijk sprookje over onschuld en incestueuze liefde, het lot en het hart dat ‘boum’ zegt

‘Je wordt nooit wat je gedacht had te worden. En je doet nooit wat je gedacht had te doen’, zei Arthur Rimbaud nadat hij wapenhandelaar was geworden in Abessinië.

Deze gedachte vormt het uitgangspunt voor Toto le héros, het fantastische speelfilmdebuut van de Waal Jaco van Dormael uit 1991. Daarin blikt de oude Thomas van Hasebroeck terug op zijn leven. Thomas is ervan overtuigd dat hij vlak na zijn geboorte bij een brand is verwisseld met zijn rijke buurjongetje Alfred. Op zijn oude dag zint hij op wraak; hij meent dat zijn leven hem is ontstolen, in een sfeerrijk sprookje over onschuld en incestueuze liefde, het lot en het hart dat ‘boum’ zegt.

Toto le héros werd overladen met prijzen, waaronder de Gouden Camera in Cannes. In 1999 werd Van Dormaels scenario ook verkozen tot het beste Belgische scenario uit de periode 1984-1999.

In de documentaire Mémoires de héros, een van de extra’s op de fraaie dubbeldvd, vertelt Van Dormael uitgebreid over zijn werkwijze. ‘Ik heb bakken vol kaarten met uiteenlopende ideeën. Die leg ik op een tafel, onderwerp bij onderwerp. Als er een kaartje op de grond valt, komt dat idee niet in de film terecht.’

Na zijn overrompelende debuut maakte Van Dormael Le huitième jour, in 1996 de openingsfilm van het festival van Cannes. Vorig jaar was zijn prachtige, megalomane mislukking Mr. Nobody kortstondig in de Nederlandse bioscopen te zien. ‘Toen ik jong was’, zegt Van Dormael ook nog in Mémoires de héros, ‘maakte ik me meer zorgen over wat ik met mijn leven moest doen. Nu weet ik dat het leven me door de vingers glipt.’

Toto le Héros van Jaco Van Dormael. Zondag 6 februari, 21:00 uur, TV5. De film is op dvd uitgebracht door A-film HE.