jpekker

Een groter, breder en nieuw publiek voor beeldende kunst in Amsterdam

Rijkak1

Met een PechaKucha-programma in de überhippe Club Trouw is donderdagavond de tweede editie van het Amsterdam Art Weekend van start gegaan. Kunstenaars, galeriehouders en museummedewerkers vertelden enthousiast over de toegevoegde waarde, zowel voor henzelf als voor de stad. Om de breedte van de kunstmanifestatie te onderstrepen waren er aansluitend performances, onder meer van mediakunstenaar Geert Mul en componist Michel Banabila.

Het Amsterdam Art Weekend, gemodelleerd naar succesvolle initiatieven in Genève en Berlijn, werd vorig jaar in het leven geroepen om het wat ingeslapen Amsterdamse beeldende kunstwereldje terug op de kaart te zetten. “En dat is gelukt”, meent Adriana Gonzalez Hulshof, de directeur van de organiserende stichting Capital A. “De reacties van de deelnemers waren onverdeeld enthousiast en de bezoekersaantallen waren spectaculair. Als je op een reguliere zaterdag twintig bezoekers in je galerie krijgt is dat best goed, maar tijdens het weekend kwamen in sommige galeries honderden bezoekers per dag. En daar is het ons om te doen; het trekken van een groter, breder en nieuw publiek. Iedereen moet zich welkom voelen, van cultuur-geïnteresseerden tot professionals en verzamelaars. Uit binnen- en buitenland.”

Rijkak2

De tweede editie is nóg omvangrijker dan de eerste. In 22 galeries opent een nieuwe tentoonstelling, ook in de overige deelnemende galeries zijn speciale activiteiten, zoals artist talks. De Stadsschouwburg biedt onderdak aan De Grote Kunstshow, in De Appel is een paneldiscussie en in het Stedelijk is een ontvangst voor professionals. In een aantal galeries zijn muziekoptredens en heeft Absolut Vodka cocktailbars ingericht, Jeanine Hofland Contemporary Art en Boetzelaer | Nispen organiseren een ‘zeer kleine kunstbeurs’, waarop twaalf internationale galeries zich kunnen presenteren, en in de Oude Kerk vinden performances plaats van Feiko Beckers en Francesca Grilli. “Beiden hebben een galerie in Amsterdam, beiden hebben gewerkt aan de Rijksakademie. Dat past helemaal in ons straatje, want we focussen deze editie op talentontwikkeling”, aldus Gonzalez Hulshof.

Dus opent ook de Rijksakademie dit weekeinde weer zijn deuren. In een doolhof van studio’s tonen 47 jonge talentvolle kunstenaars hun werk in alle denkbare disciplines – van film, (geluids)installaties, performances en poëzie tot fotografie, grafiek, muurschilderingen en schilderijen. Elin Austbø plaatste voor de Rijkakademie een pantservoertuig tegen een met varkensbloed overgoten container; Daniëlle van Ark was tien dagen non-stop bezig met het leggen van een zeer verfijnd tapijt van vogelzand.

Rijkak4

Een belangrijke nieuwe ‘aanwinst’ van het AAW is het documentairefestival IDFA. Dat vertoont videowerk van kunstenaars als Juul Hondius, Charlotte Dumas en Saskia Olde Wolbers in het Tuschinski Theater. “We hebben een open call gehouden onder de aangesloten galeries, de Rijksakademie en De Ateliers. IDFA-programmeur Joost Daamen en Stedelijk-curator Bart Rutten hebben vervolgens een selectie gemaakt. Er waren zoveel aanmeldingen dat er drie blokken te zien zijn in plaats van één, zoals aanvankelijk de bedoeling was,” vertelt Gonzalez Hulshof enthousiast. “Vrijdag is al uitverkocht. Terwijl het toch niet het kleinste zaaltje is; er kunnen 150 mensen in, dus het zijn niet alleen de kunstenaars en hun vaders en moeders. We bereiken hiermee echt een ander publiek.”

Amsterdam Art Weekend is van 29/11 t/m 1/12. RijksakademieOpen is van 30/11 t/m 1/12. IDFA duurt nog t/m 1/12.

Rijkak3