jpekker

Een drietrapsraket in woord en beeld van Joost Zwagerman en Harald Vlugt

Harald Bloemendaal mailuitn 800px combi 150 dpi

Voor en na het meesterwerk is een bijzonder samenwerkingsproject tussen Harald Vlugt en Joost Zwagerman. Zwagerman maakte 9 gedichten waarin een ik-figuur zijn muze observeert terwijl zij op haar beurt aandachtig naar kunst kijkt. Zo ontstaat een ‘dubbele blik’: de ik-figuur kijkt naar zijn liefje die weer kijkt naar werken van kunstenaars als Gerhard Richter, Gerrit Berkcheyde, Marlène Dumas, Roy Lichtenstein en Hokusai.

Harald Vlugt maakte 9 collages bij de gedichten. Onder zijn handen transformeren de werken waar Zwagermans muze in de gedichten naar kijkt tot ingenieuze beeldcitaten, die bij nadere beschouwing totaal nieuwe en autonome kunstwerken blijken te zijn. Na de ‘annexatie’ door Vlugt krijgen de regels uit Zwagermans gedichten én die van de oorspronkelijke kunstenaars een nieuwe lading en betekenis: het beeld vult hier de tekst niet aan, Vlugts beelden transformeren de gedichten van Zwagerman, waardoor een soort drietrapsraket in woord en beeld ontstaat.

De expositie ’Voor en na het meesterwerk’ is geopend op zaterdag 18/4 en de zondagen 19/4 en 26/4 van 11.00 tot 17.00 uur. Bezoek op afspraak is ook mogelijk, telefoon 06-52446008. Castellvm Aqvae, Hoge Duin en Daalseweg 21b, Bloemendaal.

Vlugt