jpekker

Drank & Drugs, Sam de Jong & Lil Kleine

drankdrugs

Nadat eerst de tekst van Lil Kleine & Ronnie Flex het moest ontgelden, verschenen er vervolgens serieuze, maar reuze grappige beschouwingen over de clip van Drank & Drugs op de opiniepagina’s van de Volkskrant en NRC Next. En nu trekt de video ook de aandacht in het buitenland; hier en daar is hij al vergeleken met Gangnam Style van PSY (of dat nou een compliment is, weet ik overigens niet).

Die clip is gemaakt door Sam de Jong, wiens bijzondere speelfilmdebuut Prins nu in de bioscopen te zien is (Ga vooral kijken!). De Jong en Lil Kleine/Jorik Scholten kennen elkaar sinds Appelsap 2012; na afloop belandden ze samen in De Jongs huis, waar ze The Beatles luisterden en Lil Kleine de Johnny Jordaan-hit Een pikketanussie zong.

Vervolgens vroeg De Jong Lil Kleine voor de rol van Franky in Prins. Toen ze  een akkoord bereikten, sprak De Jong af dat hij een keer een video voor hem zou schieten.

De Jong heeft Harmony Korine’s speelfilm Trash Humpers wel gezien, maar het was niet de inspiratiebron voor de clip van Drank & Drugs. Hoogstens onbewust, hij heeft de film wel gezien. Maar het idee is eigenlijk spontaan ontstaan tijdens het maken van De Laatste Keer voor de Opposites. Vervolgens kreeg het ‘humpen’ ook een rol in De Jongs korte film Malaguti Phantom.

De clip is in 4 uur opgenomen en kostte 2 rollen 16mm.