jpekker

The Act of Killing op dvd verschenen: “Documentaires zijn geen vorm van volwassenenonderwijs”

WEK_ActofKilling_0718

“Bekroond met ruim 25 internationale filmprijzen” luidt de aanbeveling op het dvd-hoesje van The Act of Killing, een schokkende, ontluisterende documentaire waarin Indonesische oorlogsmisdadigers niet alleen zonder gêne over hun gruweldaden vertellen, maar ze ook met zichtbare trots naspelen. En de teller loopt nog steeds; The Act of Killing staat op de shortlist voor de Oscar voor Beste Documentaire, afgelopen zaterdag werd de Deens-Noorse coproductie bij de European Film Awards bekroond als Beste Europese Documentaire.

Het is terechte lof; The Act of Killing is een van de beste films van het afgelopen jaar, die nu de dvd-uitbreng heeft gekregen die hij verdient. De box bevat twee schijfjes; een met de bijna 2 uur durende versie die in de Nederlandse bioscopen te zien was (er kwamen net geen 7.000 bezoekers) en een nóg onthullender director’s cut.

Die duurt ruim 40 minuten langer en is van commentaar voorzien door de Brits-Amerikaanse regisseur Joshua Oppenheimer en Werner Herzog, die samen met de Amerikaanse documentairemaker Erroll Morris als executive producer optrad.

Hun conversatie is zeer informatief; ze vertellen hoe ze elkaar hebben ontmoet, gaan in op de dubbele betekenis van de titel, maken grapjes en steken elkaar af en toe een veer in de bips. Ze stellen verrassende vragen (“Zou je een tweedehands auto van hem kopen?”), bespreken Oppenheimers dilemma wat hij wel en niet kon filmen, én het gebit van de bejaarde, maar zeer krasse Anwar Congo, die honderden mensen doodde met eigen handen.

Bij de diepgravende commentaartrack steekt het korte VICE-interview met Morris en Herzog wat bleekjes af. Hoewel Morris wel een aardige anekdote vertelt over een criticus die hem toebeet dat hij na zien van The Act of Killing minder wist over de genocide in Indonesië dan ervoor. “Documentaires zijn geen vorm van volwassenenonderwijs” riposteerde Morris. “Het is een kunstvorm. En op een bepaalde manier ook journalistiek, want documentaires communiceren iets over de echte wereld. Journalistiek plus.”

Joshua Oppenheimer, The Act of Killing. Distributie IDFA’s Delicatessen.