jpekker

De ziel van de fotografie

Een van de vele foto’s die in Genius of Photography worden besproken: Pond - Moonlight van Edward Steichen, ten tijde van de opnames de duurste geveilde foto uit de geschiedenis.

Eindelijk op dvd: de 6-delige, veelvuldig bekroonde, door fotografen bejubelde BBC-serie Genius of Photography. Het is een soort Allemaal Film of Allemaal Theater, maar dan, zoals de titel al aangeeft over fotografie. Werkelijk ieder facet komt aan bod in zes afleveringen van bijna een uur (verdeeld over twee schijfjes): zwart-wit en kleur, oud en nieuw, van de eerste fotografische experimenten in de jaren ‘40 van de 19de eeuw tot de huidige digitale revolutie. Van Louis Daguerre en Robert Capa, Nan Goldin en Henri Cartier-Bresson tot Martin Parr en Cindy Sherman.

Aan het woord komen tientallen wereldvermaarde fotografen, verzamelaars, uitgevers, curatoren, veilingmeesters en kunsthistorici, en er trekt een schier oneindige reeks foto’s voorbij. Gemaakt op alle continenten. De serie plaatst de fotografie in perspectief (sociaal, politiek, economisch en artistiek) en belicht verschillende genres, zoals kunst, nieuws, reportages, landschappen, portretten en advertenties.

De lat is hoog gelegd: ‘De ziel van de fotografie’, dat is wat Genius of Photography wil blootleggen. En het lukt nog ook. De serie leert je kijken en begrijpen hoe fotografie weet te ontroeren, beroeren, ontgoochelen, te laten genieten en herbeleven. ‘And that is the true genius of photography!’