jpekker

De eerste Oerol-dagkrant

Morgenster

Negentien jaar geleden maakte ik – ik werkte nog bij Publish – het allereerste dagkrantje voor Terschellings Oerol. Met scheve kolommen; dat vonden we wel bij het thema ‘Het magnetisme van de Noordpool’ passen.

Het maken van het krantje was destijds ontegenzeglijk meer werk dan nu: niet alleen was het een halve volksverhuizing om alle apparatuur – computers, enorme beeldschermen, printers, scanners – naar het eiland te vervoeren, digitale fotografie bestond nog niet (op zondag ging Fotostudio Hart & Kamstra special een uurtje open om één rolletje te ontwikkelen), beeld moest worden gescand van negatief en worden ontdaan van stofjes, de bestanden waren nog enorm en moesten via ISDN naar de vaste wal worden gestuurd. Als iemand tegen alle afspraken in halverwege dit precaire proces besloot een fax te versturen kon het weer opnieuw. Er is zelfs weleens iemand met een harde schijf op de boot naar Harlingen gestapt, waar het krantje (wij waren al tabloid voordat dat hip werd) sinds jaar en dag wordt gedrukt.

covertje

Enfin. Dit wordt mijn twintigste Oerol-krantje (officieel mijn negentieneneenhalfde; ik ben een jaar pas halverwege het festival gearriveerd, omdat ik eerst een krantje voor het Holland Festival moest maken) en heb ik alleen een laptop bij me, waarop ik de dagkrant vormgeef. Het basisontwerp is van het Amsterdamse vormgeefbureau van Lennep, dat ook verantwoordelijk is voor de uitingen van de Stadsschouwburg Amsterdam, Het Nationale Toneel en SoccerRocker.

Toen ze het presenteerden was de redactie in rep en roer: de hoeveelheid tekst was gedecimeerd en er was een aantal elementen toegevoegd. “We hebben een hele nieuwe frisse Oerol-stijl neergezet voor 2015. Die is duidelijk anders dan de voorgaande jaren. Het geheel is helderder, frisser en bondiger. Dat gevoel willen we ook met de krant bereiken, het is dus echt anders dan vorig jaar.”

Leuk natuurlijk, helderder, frisser en bondiger, maar er moet ook wat te lezen zijn, dus ik heb toch de interlinie maar wat kleiner gemaakt. En nog wat wit(regels) uit het basisontwerp verwijderd.

De Oerol-dagkrant is dagelijks te downloaden.