jpekker

De nieuwe wildernis van Arent Jack winnaar Cinema.nl Afficheprijs 2013

De nieuwe wildernis

De poster van De nieuwe wildernis, ontworpen door Arent Jack, is bekroond met de Cinema.nl Afficheprijs 2013, een publieksprijs voor de beste filmposter van het jaar. De prijs bestaat uit 2.500 euro en een wisseltrofee: een ingelijst affiche van de klassieker Jonge harten (1936), ontworpen door Titus Leeser.

Het winnende affiche toont een kudde dravende Konikpaarden tegen een dreigend-blauwe wolkenlucht met verdekte zon. “Nederland zoals je nooit eerder zag”, staat er niet ten onrechte bovenaan het affiche.

“Met de poster voel je kracht, voel je de aarde bewegen onder het geweld van de rennende paarden. Wil je de film zien, horen en voelen”, schreef een van de online-stemmers. “De sfeer op de poster is zowel mooi als gevaarlijk. Precies zoals de natuur is. De poster straalt het uit: dit is geen saaie documentaire, dit is Nederland zoals je nog nooit eerder zag!”, noteerde een ander.

De nieuwe wildernis bleef Borgman van Alex van Warmerdam, Verliefd op Ibiza van Michael van Randeraat, De ontmaagding van Eva van End van Tim Enthoven en Wolf van Jay Sunsmith en Daniel J. Ashes ruim voor in de online-stemming.

Arent Jack ontving zijn prijs donderdagavond 3 oktober in De Talkshow van het Nederlands Film Festival, waar De nieuwe wildernis eerder een uitverkochte publiekspremière beleefde in de Stadsschouwburg Utrecht.

De nieuwe wildernis, een natuurfilm van Mark Verkerk en Ruben Smit, is op 26 september 2013 in 112 kopieën uitgebracht door Dutch Filmworks. In de eerste week was het direct de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen; alleen in het openingsweekend zagen al 65.000 bezoekers de film.

De Cinema.nl Afficheprijs is in 2001 in het leven geroepen om een onderbelicht, maar belangrijk onderdeel van de filmpromotie naar een hoger peil te brengen. De winnaar wordt bepaald door het publiek. De voorselectie is gemaakt door een vakjury, bestaande uit Bor Beekman (filmjournalist de Volkskrant), Youry Bredeveld (Director Marketing & Communications Pathé), Tibor Dekker (eindredacteur Cinema.nl), Martin Koolhoven (regisseur), Monique van Schendelen (filmpubliciteitsexpert MvSP), Marieke Saly (coördinator Communicatie & PR Nederlands Film Festival) en Jan Pieter Ekker, bedenker en organisator van de Afficheprijs. De jury beoordeelde niet alleen op artistieke criteria; de posters worden ook geacht communicatief en wervend te zijn.