jpekker

De nieuwe filmtalenten van 2014 volgens V

media_xl_1835042

De Volkskrant blikt aan het einde van 2013 vooruit op een nieuw cultureel jaar. In dat kader vraagt V zich af wat de nieuwe filmtalenten van 2014 zijn, middels een groots opgezette poll onder vakgenoten en -kenners.

Ik heb weer meegedaan (“U bent een filmkenner”, stond er in de mail) en heb dus mijn hersens gepijnigd over de vraag welke acteur, actrice en/of regisseur wij in 2014 in de gaten moeten houden. Dat is nog best lastig. Neem bijvoorbeeld het regisseursduo Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker. Die maakten, min of meer uit het niets, de geweldige documentaire Ne me quitte pas, die furore maakte op het afgelopen IDFA maar nu al weer bijna uit de bioscopen is verdwenen.

Niels van Koevorden, Sabine Lubbe Bakker, Kristof Kovacs

Van Koevorden en Lubbe Bakker zijn grote talenten, maar de kans dat we in 2014 alweer van ze gaan horen is niet bijster groot. Hetzelfde geldt voor Michiel ten Horn, Lourens Blok en Alex Pitstra, die allen op de shortlist stonden, op basis van de geslaagde film die ze in 2013 draaiden. Marco van Geffen vind ik eigenlijk te oud en te ervaren om voor talent door te gaan. Blijven over Jan-Willem van Ewijk, Paloma Aguilera Valdebenito, Tallulah Schwab en Sanne Vogel, van wie de laatste de bekendste en meest mainstream is, dus de logische winnaar. Maar ik ben zelf eigenlijk benieuwder naar Land. van Jan-Willem van Ewijk… En ik vind Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker de grootste talenten.