jpekker

De Gouden Palm-competitie belooft heel wat

De Gouden Palm-competitie, de meest prestigieuze competitie van het festival van Cannes, bevat nieuwe producties van erkende meesters als Pedro Almodóvar, Nuri Bilge Ceylan, Aki Kaurismäki, Naomi Kawase en Paolo Sorrentino. Directeur Thierry Frémaux had de keuze uit 1715 ingezonden films. Hij selecteerde er 49 voor het hoofdprogramma (Gouden Palm-competitie, Un certain regard en buiten competitie vertoonde films), afkomstig uit 33 landen. Daarbij zijn geen Nederlandse films; stiekem werd gehoopt dat Urszula Antoniaks Code Blue de eerste Nederlandse competitiefilm zou worden sinds Jos Stellings Mariken van Nieuwmeghen in 1975.

De Gouden Palm-competitie van de 64 editie lijkt uitzonderlijk sterk bezet, met werk van eerdere winnaars als Jean-Pierre en Luc Dardenne, Nanni Moretti en Lars von Trier. De jury onder leiding van de Amerikaanse acteur Robert de Niro krijgt ook het duizelingwekkend mooie, reeds vele malen aangekondigde The Tree of Life van de Amerikaanse kluizenaar-regisseur Terrence Malick voorgeschoteld. De lijst van negentien telt voorts drie Franse producties en twee debuten: Michael van de Oostenrijkse acteur en casting director Markus Schleinzer en het erotische sprookje Sleeping Beauty van de Australische schrijfster Julia Leigh. Zij is een van de vier vrouwen met een film in competitie – een record.

Un certain regard, de tweede competitie voor (nóg) kunstzinnigere producties, heeft op papier eveneens een sterk deelnemersveld, met werk van habitués als Gus Van Sant, Bruno Dumont, Kim Ki-duk en Hong Sangsoo.

Zoals te doen gebruikelijk is er naast het Europese en Aziatische arthouse-geweld tevens plek ingeruimd voor een aantal grote Hollywoodproducties, die er mede voor moeten zorgen dat er sterren naar Zuid-Frankrijk komen. Opvallende titels zijn Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, met Johnny Depp voor de vierde keer als de incapabele piraat Jack Sparrow, en Jodie Fosters The Beaver, met Mel Gibson als zakenman die zijn depressie te boven komt als hij gaat communiceren via een bij het grof vuil gevonden bever-handpop.

Het festival gaat 11 mei van start met de wereldpremière van Woody Allens Midnight in Paris, een romantische komedie met onder anderen Marion Cotillard, Owen Wilson, Kathy Bates en de Franse presidentsvrouw Carla Bruni-Sarkozy. Cannes-directeur Frémaux hoop ook president Nicolas Sarkozy op de rode loper te mogen verwelkomen.

Sarkozy is hoe dan ook te zien in Cannes, in La Conquête (‘de verovering’) van de Franse regisseur Xavier Durringer. Daar schijnt hij dan weer niet zo blij mee te moeten zijn: de film toont de race om het presidentschap, boordevol vuile trucs en conflicten achter de schermen.