jpekker

De Canon van YouTube

Gemaakt voor het internet, trendsettend, exemplarisch en bovenal niet saai. Dát zijn de criteria waaraan internetfilmpjes moesten voldoen om opgenomen te worden in de Canon van YouTube, die maandagavond werd gepresenteerd in de Stadsschouwburg.

Die criteria waren overigens pas bedacht nádat 25 experts – van bloggers en webredacteuren tot filmmakers en wetenschappers – hun persoonlijk toptien hadden ingestuurd, hield organisator en spreekstalmeester Dagan Cohen de uitverkochte kleine zaal voor. ‘De lijst is niet objectief. We hadden heel veel andere canons kunnen maken.’

Met ‘De Canon van YouTube’ werd stilgestaan bij het feit dat precies vijf jaar geleden, op 15 februari 2005, drie Amerikanen de domeinnaam YouTube.com lieten registreren. De allereerste video Me at the Zoo, die overigens pas 23 april 2005 op het platform verscheen, maakt opvallend genoeg geen deel uit van de lijst. ‘Een man, een dierentuin. Saai’, aldus Cohen.

45 filmpjes haalden de Canon wel. Over een ‘stuk of 25’ bestond consensus, aldus Cohen, de andere waren persoonlijke favorieten van de ‘canoniers’. Opgenomen in de eregalerij zijn onder meer klassiekers als ‘Sneezing Panda’ (een niesende panda die zijn moeder een rolberoerte bezorgt) en ‘2 Girls 1 Cup (oma kijkt op pc van haar kleinzoon naar smerig filmpje); ‘Charlie Bit My Finger’ (baby Charlie bijt keihard in de vinger van zijn broertje) en ‘David After Dentist’, een hilarisch filmpje waarin een joch, nog daas van de verdoving van de tandarts, op de achterbank van zijn vaders auto levensvragen stelt als ‘Is this real life?’ en ‘Why is this happening to me?’. Ook het clipje van zangeres Esmée Denters waarin tot slot Justin Timberlake opduikt (‘Ze zingt mijn liedje beter dan ik’) behoort sinds maandagavond tot de Canon van YouTube.

Bijna te mooi om waar te zijn is het natuurfilmpje, door toeristen opgenomen in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark, waarin bisons, leeuwen en een enorme krokodil strijden op leven en dood, werd uitverkoren. Heel flauw is de nagesynchroniseerde scène uit Der Untergang, waarin Hitler schreeuwt dat hij op het volgende bedrijfsuitje per se wil bowlen.

Star Wars, een andere filmklassieker, was de inspiratiebron voor een fraaie, van Lego gemaakte parodie én voor een dikkige Canadese jongen die voor zijn webcam met een ijzeren staaf de lichtzwaardgevechten poogt te imiteren. Het werd voor de grap door vrienden online gezet – en ruïneerde het leven van de zwaarlijvige stuntelaar.

Dat kan snel gaan, YouTube is alomtegenwoordig, hield Cohen zijn gehoor voor: dagelijks worden er honderden miljoenen filmpjes aangeboden en bekeken op YouTube, elke minuut wordt 24 uur beeld ge-upload, en YouTube is inmiddels na google de meest gebruikte zoekmachine.

Tot slot van de bonte avond werd een ludieke poging gedaan zélf geschiedenis te schrijven. De zaal moest ‘naar hartelust meezingen’ met en ‘ongegeneerd meebewegen’ op Dragostea din tei (beter bekend als ‘numa numa’ of ‘maya hi, maya hu’) van de Moldavische boyband O-Zone (‘Het stomste liedje ooit gemaakt’ aldus Cohen). Daarvan werd ter plekke een clip gemaakt die live op het grote doek te zien was. Het goede voorbeeld was eerder op de avond al gegeven door een dikke jongeman, ‘The Numa Numa-man’, die het vreselijke nummer schaamteloos playbackt voor zijn webcam.

Of de recordpoging een virale hit wordt? Ik ga praten met een aantal van mijn vriendjes. Dat zijn experts in het wereldwijd verspreiden’, aldus Cohen. ‘We shall see…’

Vanavond is in de Stadsschouwburg een extra voorstelling van ‘De Canon van YouTube’. De complete lijst staat vanaf woensdag op www.uploadcinema.net. De reguliere Upload Cinema-avonden zijn iedere eerste maandag van de maand in De Uitkijk.