jpekker

De beste films van 2011

1. The Tree of Life (Terrence Malick)

2. Biutiful (Alejandro González Iñárritu)

3. Melanchiolia (Lars Von Trier)

3. The Turin Horse (Bela Tarr)

5. ¡Vivan las antipodes! (Viktor Kossakovsky)

6. Le gamin au vélo (Luc en Jean-Pierre Dardenne)

7. The Autobiography of Nicolae Ceausescu (Andrei Ujica)

8. Poetry (Lee Chang-dong)

9. Essential Killing (Jerzy Skolimowsk)

10. De stand van de sterren (Leonard Retel Helmrich)

Of het nu het ontstaan van de wereld was of het einde, zelden zag je het mooier, meeslepender en poëtischer in de bioscoop dan het afgelopen jaar. In Melancholia, een kruising tussen een romantisch drama en sciencefiction, toont Lars Von Trier het geweldig gestileerde einde van de wereld in super-slowmotion, terwijl op de geluidsband de overdonderende ouverture van Wagners Tristan und Isolde klinkt. Hoogtepunt van Terrence Malicks adembenemend mooie parabel The Tree of Life is een twintig minuten durende sequentie over de ontstaansgeschiedenis van de wereld, vol vulkaanuitbarstingen en met de computer vervaardigde dinosauriërs.

2011 was een rijk jaar, op het gebied van speelfilm én documentaire, zowel uit binnen- als buitenland, dankzij een aantal distributeurs met lef en smaak. De vraag is of die rijkdom blijft, nu distributeurs geen subsidie meer krijgen en filmhuizen steeds vaker voor minder ingewikkelde titels kiezen. Voor alle zekerheid heb ik daarom ook Victor Kossakovsky’s geweldige documentaire ¡Vivan las Antipodas! maar alvast opgenomen. Het is maar de vraag dit hoogtepunt van het afgelopen IDFA nog in de filmhuizen wordt uitgebracht.

PS. Begin 2012 alsnog The Artist van Michel Hazanavicius gezien. Die moet ook in mijn Toptien. Hetzelfde geldt voor A Seperation van Asghar Farhadi. En als ik dan toch over de tien ga, dan wil ik ook Norwegian Wood van Trần Anh Hùng nog noemen: een van de meest onderschatte films van 2011, wat mij betreft…