jpekker

Crowdfunding: niet om het geld

Mikhail Pavelivich Karabelnikov (77)

Ik crowdfundde al voordat ik wist dat het bestond. Dat zit zo: eind 2009 verstuurde ik een sms-je met de woorden ‘DOE IETS!’, een handeling die 1,50 euro kostte. Het geld moest de nieuwe Stedelijk Museum-directeur Ann Goldstein aanzetten om snel met nieuwe plannen te komen. Korte tijd later betaalde ik duizend euro en was ik donateur geworden van The Sochi Project, waarmee fotograaf Rob Hornstra en schrijver/filmmaker Arnold van Bruggen de ‘extreme make-over’ van de Russische badplaats Sochi wilden documenteren in de aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2014. Weer wat later werd ik door 40 euro te storten op een rekening van het International Film Festival Rotterdam coproducent van Liebling, een kortfilm van de Zwitserse beeldend kunstenares Pipilotti Rist.

Het Stedelijk ontwaakte jaren later uit zijn diepe, diepe coma, maar dat kwam niet door de sms-actie. Liebling werd nooit gemaakt. Er was tenminste 30 duizend euro nodig, er werd nog geen 2.000 euro overgemaakt. Omdat ik – voor slechts 40 euro! – een van de vijf actiefste coproducenten was, werd ik nog wel uitgenodigd voor een meet and greet met Rist. Maar The Sochi Project kwam er. En hoe!

Eind 2008 wisten Hornstra en Van Bruggen al dat het een kostbaar project zou worden – ze dachten ten minste 30 duizend euro per jaar nodig te hebben – en begonnen zich het hoofd te breken over financieringsmodellen.

Geïnspireerd door Amerikaanse initiatieven als Kickstarter.com (‘bring creative projects to life’) en Spot.us (‘community-funded reporting’) besloten ze op zoek te gaan naar donateurs. Donateur worden kon voor tien, honderd of duizend euro per jaar, wat respectievelijk de status opleverde van bronzen, zilveren en gouden donateur. Elke categorie kreeg zijn eigen privileges, variërend van toegang tot de website waarop alle artikelen, fotoseries, interviews en essays werden gepubliceerd tot een luxe verzamelbox met originele prints. Ze hangen prachtig.

Lees het vervolg van dit artikel over crowdfunding op de site van het Mediafonds.