jpekker

Critics’ Choice VI – On Collectivity

Voor de zesde keer organiseren de filmjournalisten Jan Pieter Ekker en Dana Linssen de Critics’ Choice. Voor dit programma-onderdeel hebben critici uit binnen- en buitenland inleidende video-essays gemaakt bij een aantal hoogtepunten uit het filmaanbod. 

Het verbindende element is het festivalthema ‘Collectives’. Voor de filmkritiek is ‘collectiviteit’ een spannend, maar ook een gecompliceerd begrip. Een groot deel van de geschiedenis van de filmkritiek bestaat eruit om film als kunstvorm te definiëren, te midden van de andere kunsten, ten opzichte van massavermaak.

Critics’ Choice VI – On Collectivity wil door middel van films, video-essays en debatten het begrip van collectiviteit verder onderzoeken. Hoe houdt de auteurstheorie stand tegen ideeën over collectieve maakprocessen? En hoe verhoudt de op individuele meningen gerichte filmkritiek zich tot de collectieve kijkervaring? Of heeft de filmkritiek in tijdens van recensie-aggregaten en sociale media juist de neiging tot consensus en collectieve meningsvorming?

Hieronder het overzicht van alle Critics’ Choice-evenementen. Een pdf is hier te downloaden.