jpekker

Critics’ Choice: Kees Driessen

Keeschoice

Mooi, in het persbericht van distributeur Lumière wordt keurig vermeld dat When Marnie Was There de Critics’ Choice is van Kees Driessen. In dat kader heeft Driessen, filmcriticus voor Vrij Nederland, een video-essay gemaakt waarmee de nieuwe animatiefilm van de wereldvermaarde Japanse filmstudio Ghibli op het IFFR wordt ingeleid.

Het Critics’ Choice-programma bevat nog veel meer fijne films, zoals Life Itself van Steve James, een bijzonder portret van Roger Ebert.

chi-ebertsiskel3-19991001

Ebert (links op de foto) recenseerde 46 jaar films voor de Chicago Sun-Times en besprak met Gene Siskel jarenlang films op tv in Siskel & Ebert at the Movies – het afsluitende ‘thumbs up/down’ werd iconisch. In 1975 was hij de eerste filmcriticus die de Pulitzer Prize won; dertig jaar later kreeg hij zijn eigen ster op de Walk of Fame in Hollywood.

April 2013 overleed Ebert. Steve James (Hoop Dreams, Stevie) begon aan zijn portret, gebaseerd op Eberts memoires, toen hij al in het ziekenhuis lag en niet meer kon praten. Life Itself is desalniettemin alleszeggend, en niet alleen een must voor filmbuffs en -critici. “I was born inside the movie of my life…I don’t remember how I got into the movie, but it continues to entertain me.

Life Itself is de Critics’ Choice van Kevin B. Lee, filmcriticus voor onder meer Indiewire en de godfather van het video-essay. Lee is vrijdag 23 januari bij de vertoning van de film in Cinerama en zal in Rotterdam ook zijn boek over Steve James presenteren/signeren.