jpekker

Congo het Mooiste Boekomslag van 2011

De cover van Congo – Een geschiedenis van David Van Reybrouck is door de Nederlandse boekverkopers verkozen tot Het Mooiste Boekomslag van 2011. Vormgever Thijs Hoogeland (1976) van de Amsterdamse Studio Jan de Boer ontving gisteren in Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een bokaal, de winnende uitgever De Bezige Bij kreeg een wisselbeker.

De prijs kan voor een belangrijk deel op het conto worden geschreven van de Vlaamse fotograaf Stephan Vanfleteren, die het geprononceerde zwart-witportret maakte van Etienne Nkasi, een naar verluidt 126 jaar oude bron van de auteur met een verweerde kop en een aftandse bril met doffe glazen vol krassen. Hoogeland centreerde de boektitel over Nkasi’s ontblote, tanige bovenlijf in het schreeflettertype Bulmer, in diapositief.

Latere drukken werden ontsierd door stickers met steeds meer onderscheidingen: Congo werd bekroond met de AKO Literatuurprijs, de Libris Geschiedenis Prijs en de J.Greshoff-prijs.

Een jury bestaand uit 5 boekverkopers had 12 omslagen genomineerd, waaronder Huid en haar, Achter de stilte (die met slechts 2 stemmen minder op de 2e plek eindigde) en Staal, net als Congo een ontwerp van Studio Jan de Boer. Er stemden bijna 200 boekverkopers. Het was de tiende keer dat Het Mooiste Boekomslag werd verkozen. Studio Jan de Boer was alle voorgaande edities genomineerd, maar won de prijs niet eerder. De verkiezing is een initiatief van Boekblad en Stichting De Best Verzorgde Boeken.