jpekker

Cannes-vrijdagblog

Hoera, vanochtend eindelijk een film gezien die van het eerste tot het allerlaatste beeld zindert: Cold War van de Brits-Poolse regisseur Pawel Pawlikowski, die in 2015 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film won met Ida. Over de onmogelijke liefde tussen de dirigent Wiktor en de blonde danseres/zangeres Zula, tegen de achtergrond van de koude oorlog.

Daarna even naar het Carlton gelopen voor de presentatie van de Saudi Film Council. De oliesjeiks uit Saudi-Arabië hebben na voetbal een nieuwe hobby; er zijn kolossale bedragen beschikbaar in ‘the kingdom of opportunities’.

Meteen door naar de persconferentie van Pawel Pawlikowski en de hoofdrolspelers Joanna Kuug en Tomasz Kot; ook geregeld dat ik interviews kan doen.

Daarna alvast het grootste deel getikt van mijn stuk voor de zaterdagkrant en heel erg op tijd in de rij gaan staan voor Le livre d’image van Jean-Luc Godard, nog altijd een van mijn helden. Bij de steeds verder uitdijende rijen meldden zich weer tal van jongens en meisjes en dames en heren die informeerden of iemand toevallig een kaartje over had. Ondertussen werden we in een slakkentempo van het ene naar het andere detectiepoortje gedirigeerd, waar je telkens opnieuw je badge moest laten zien en je tas halfbakken werd bekeken. Ik heb me keurig aan het protocol gehouden en geen foto’s of selfies gemaakt, maar zag toen ik eenmaal zat en de inloop op het grote scherm bekeek dat lang niet iedereen dat doet. Maar er worden geen telefoons afgepakt of boetes uitgedeeld.

Godard was niet bij de wereldpremière van zijn eigen film. Tegen beter weten in (en het festival beantwoordde mijn mails om bevestiging niet) hoopte ik dat hij deze keer wél acte de présence zou geven. Zaterdag komt ie ook niet naar de ingeroosterde persconferentie. Jammer. Maar het biedt ook weer mogelijkheden. Wat zal ik kiezen: Girl, het speelfilmdebuut van de jonge Vlaamse regisseur Lukas Dhont over een in een verkeerd lichaam geboren ballerina, of Diamantino, over een metroseksuele Portugese voetbalster genaamd Diamantino Matamouros, gemodelleerd naar de Christiano Ronaldo?