jpekker

Cannes dag 9, donderdag 19 mei

IMG_0171

Voor aanvang van mijn interview met de Franse regisseur Alain Guiraudie vroeg ik de Engels-Franse tolk hoe het was om keer op keer dezelfde vragen te vertalen. Hij antwoordde dat het reuze meeviel; ik stelde toch ook niet telkens dezelfde vragen aan verschillende regisseurs? We praatten wat, totdat een volgende journaliste aanschoof, die de tolk vroeg of hij vaak dezelfde vragen moest vertalen.

Het interview was overigens geslaagd. We waren maar met zijn drieën, de derde was een Chinese jongeman die niet uit zijn Engelse vragen kwam, die hij, zag ik, keurig had opgeschreven in zijn schriftje.

Ik probeer voor ieder rondetafelgesprek ook altijd een stuk of vijf, zes niet-generieke vragen te bedenken. In de meeste gevallen lukt het me ook om ze te stellen. Maar toen ik gister aanschoof bij het gesprek met Captain fantastic-regisseur Matt Ross en hoofdrolspeler Viggo Mortensen zonk de moed me direct in de schoenen.

IMG_0129

Ik had van tevoren laten weten dat ik alleen dit koppel wilde interviewen, en dat ik geen tijd had om ook nog twee rondes te doen met de andere acteurs. Toen ik me meldde, bleek ik ingedeeld in een groep die eerst die andere interviews moet doen. Ik riposteerde dat ze dat wel even hadden kunnen mailen, en dat ik daar geen tijd voor had en dat ik weg zou gaan. Toen kon er toch iets worden geregeld: ik werd in een overvolle groep gezet, die al was begonnen en waarin al een andere Nederlandse journalist zat. Ideaal is anders.

De groep rond de Duitse regisseuse Maren Ade was ook groot, en ze was haar stem ook nog eens kwijt. En toch was het interessant. Het ligt ook aan de plek waar je zit, en of het je een beetje snel lukt om een vraag te stellen. Over de casting van Hadewych Minis hebben we het overigens niet gehad; er zijn al genoeg journalisten die vragen wat een regisseur van filmmakers of sterren uit hun land vindt. Maar de distributeur haalt Maren Ade waarschijnlijk nog naar Amsterdam rond de Nederlandse release; dan kan het natuurlijk wel ter sprake komen.