jpekker

Cannes dag 2, donderdag 12 mei

IMG_9930

Gisteravond was de wereldpremière van Woody Allens Café Society. Het goede nieuws: het was droog; Kirsten Stewart, Blake Lively, Jesse Eisenberg en alle andere sterren zagen er stralend uit op de rode loper. Het slechte nieuws: de Franse acteur Laurent Laffite, die door de festivalorganisatie was ingehuurd als spreekstalmeester, meende zich een grapje te kunnen permitteren ten koste van Woody Allen.

„Het is fijn dat u zoveel films in Europa opneemt, terwijl u niet eens voor verkrachting bent veroordeeld in de Verenigde Staten”, zei Laffite – een verwijzing naar zowel een affaire rond Roman Polanski als rond Allen zelf. De meeste mensen deden alsof ze het niet hoorden, de internationale bladen die dagelijks verschijnen gedurende het festival spraken er vanochtend schande van.

Dezelfde bladen melden dat Paul Verhoeven na Elle, die pas op de allerlaatste dag van het festival in wereldpremiere gaat, vergevorderde plannen heeft voor maar liefst drie nieuwe Franse producties, waaronder Lyon 1943, een drama over het Franse verzet tijdens… de Tweede Wereldoorlog. Daarin draait het om de verzetsstrijder Jean Moulin, ook de Duitse Gestapo-chef Klaus Barbie speelt een belangrijke rol.

Ander interessant productienieuws; er wordt een documentaire gemaakt naar Thomas Piketty’s bestseller Le Capital au XXIe siècle (Kapitaal in de 21e eeuw). Justin Pemberton gaat de documentaire regisseren, Piketty is als adviseur aan het project verbonden.

Volgens de bladen althans. En daarna ook volgens de kranten, websites en blogs. Zo gaat dat in Cannes. Alles is nieuws. En als het geen nieuws is wordt het wel nieuws. Als George Clooney zich weer eens uitlaat over Donald Trump, bijvoorbeeld, zoals vanmiddag op de persconferentie van Jodie Fosters Money monster, waarin hij te zien is naast Julia Roberts. Gevraagd naar de gevolgen voor de (financiële) wereld als Trump tot president wordt verkozen, antwoordde Clooney monter: “Zover komt het niet. Zo dom zijn wij niet. Wij laten ons niet leiden door angst voor moslims en vreemdelingen.” De quote ging binnen een paar tellen viral.

IMG_9919

IMG_9926