jpekker

Cannes-blog zaterdag 19 mei

In de openingsscène van Lawless belagen drie jochies een varken. “Schiet dan”, klinkt er in voice over. De jongste durft niet te schieten, de oudste doet het dan maar, terwijl de middelste toekijkt. Drie keer raden hoe het afloopt…

Vervolgens had ik een fijn interview met Mattias Schoenaerts, tijdens een soort Hollandse ochtend. De complete Nederlandse pers was uitgelopen voor de Vlaamse rijzende ster, en terecht! Ook nog even met Ab Zagt staan praten. Over voetbal. Ik heb hem van harte gefeliciteerd met de tweede plek van Feyenoord – het hoogst haalbare.

Naar markt-screenings geweest van twee korte films van de Thaise Gouden Palm-winnaar Apichatpong Weerasthakul, daarna wilde ik een drie minuten durende commercial gaan kijken die Wong Kar-wai had gemaakt voor festivalsponsor Chivas. Had vanochtend nog een mail gekregen dat de regisseur er in tegenstelling tot eerder berichten helaas toch niet bij zou zijn, maar supermodel/actrice Du Juan zou er wel zijn. Was benieuwd, niet eens zo heel erg lang geleden maakte Wong Kar-wai meesterlijke films als Chungking Express en In the mood for love, nu was hij in Cannes met een commercial; een in India gesitueerd liefdesverhaal dat, aldus de sponsor, perfect aansluit bij het image van “the original luxury and truly global Scotch whisky brand Chivas Regal”.

Maar goed, bij het Chivas House aangekomen, kreeg ik van een schattig meisje te horen dat er iets fout was gegaan. Er was helemaal geen presentatie. Als ik mijn visitekaartje gaf, zou ik nog horen wanneer het filmpje wél werd gepresenteerd. Vooralsnog niks meer van gehoord.

Toen ik vervolgens op een bankje in de zon wanhopig naar mijn schema’s zat te staren, kwam acteur Danny Glover (Lethal Weapon) voorbij schuifelen. Hij ging met iedereen op de foto, ook met mensen die geen idee hadden wie hij was. Hij schudde handen en deelde handtekeningen uit.

Weer even later werd er een kooi voorbij gereden met een jonge zwarte panter erin, begeleid door een aantal enorme kleerkasten. Ik had nauwelijks tijd om te bedenken waarom, of mijn aandacht werd alweer opgeslokt door schaars geklede, paars gebodypainte jongens en meisjes die aandacht vroegen voor de Raëliaanse Beweging. Kort daarna deelden nóg mooiere, in het zwart gestoken jongens en muisjes foldertjes uit voor G-Star Raw. Daarna werd de panter weer weggereden, en hoorde ik dat hij gebruikt was op een presentatie van een nieuw drankje van Schweppes. Toen ik vervolgens een foldertje over ‘erotic shopping’ in handen gedrukt kreeg, had ik er genoeg van en ben ik maar weer eens een film gaan kijken.

De films van vandaag (meer interessante meningen staan op cinema.nl)
John Hillcoat – Lawless: **
Nabil Ayouch – Les chevaux de dieu: **
Benh Zeitlin – Beasts of the Southern Wild: ****
Apichatpong Weerasethakul – Ashes: ***
Thomas Vinterberg – Jagten: *****