jpekker

Cannes-blog vrijdag 18 mei

Il pleut!

Vroeg wakker, geen rust meer en maar een stuk gaan rennen, op en neer naar La Bocca. Daarna de dagelijkse festivaledities van Screen International, Variety en The Hollywood Reporter in mijn kamer gedownload op mijn iPad. Dat scheelt een boel gesleep, maar toen de regen vanmiddag met bakken uit de hemel kwam, was ik toch blij dat ik nog ergens een papieren versie van Variety kon weg grissen, waarvan ik een geïmproviseerd hoedje kon vouwen. Regenkleding of een paraplu horen niet bij mijn Cannes-uitrusting. Mijn zonnebril was ik overigens ook vergeten…

Zag dat distributeur Lumière de tweets die Rene Mioch, Ruben van Eijl, Ab Zagt en ikzelf direct na de wereldpremière van De rouille et d’os de wereld in stuurden, gebruikt in een persbericht: “Zeer goede reacties in Cannes.” Tsja. Dan moet je niet te vaak doen wat VPRO-collega Gerhard Busch vanochtend deed. Die gaf Reality van de Italiaanse regisseur Matteo Garrone eerst 4 sterren en een paar uur later toch maar 3. Benieuwd welke tweet de distributeur gebruikt, als de film de Nederlandse bioscopen tenminste haalt (een satire over Grande Fratello lijkt voor de Nederlandse markt een jaar of tien te laat). Ze kunnen altijd nog de tweet van jurylid Ewan McGregor gebruiken: “Amazing experience, brilliant selection of films so far”.

Interview met Garrone afgezegd, interviews met Michael Haneke en Cristian Mungiu bevestigd. Schema’s worden iedere dag weer aangepast, je mist altijd meer films dan je wilt. Maar wel weer een paar (heel erg) goede films gezien: No, na Post mortem en Tony Maneiro het derde, wederom zeer indringende deel van Pablo Larraíns trilogie over het Chili onder Pinochet (niet in de competitie, maar in de parallelsectie Semaine de la critique). Broken, de bijzondere debuut van de Britse operaregisseur Rufus Norris, met een fraaie rol van Tim Roth (de openingsfilm van de parallelsectie Quionzaine des réalisateurs). En als klap op de vuurpijl Beyond the Hills van Cristian Mungiu, over de hartsvriendinnen Alina en Voichita. Alina is naar Duitsland vertrokken, Voichita is in het klooster gegaan. Alina wil Voichita’s liefde. Voichita wil dat Alina God in haar hart sluit. Alina kiest eieren voor haar geld, in een nauwgezet meesterwerk over God en de duivel; liefde, opoffering, alles verwoestende jaloezie, trouw en volharding.

De films van vandaag (meer interessante meningen staan op cinema.nl)
Matteo Garrone – Reality: **
Gilles Jacob – Le film anniversaire, une journée particlière: *
Rufus Norris – Broken: ****
Pablo Larraín – No: ****
Cristian Mungiu – Beyond the Hills: *****