jpekker

Cannes-blog donderdag 24 mei

Altijd weer blij als ik kan tikken dat de dagelijkse uitgaven van Variety, Screen International en The Hollywood Reporter dunner worden of helemaal niet meer verschijnen en de markt wordt afgebroken. Ergo: dat het festival op zijn einde loopt. Want hoe leuk het hier ook is, Cannes is ook een slijtageslag. Iedere dag staat er om 8.30 uur een competitiefilm op het programma, de laatste eindigt ver na tienen of ver na twaalven. En tussendoor is het een geregel en geren van persconferentie naar film, van interview naar borrel. En dan moeten er ook nog artikelen en blogs worden geschreven. Maar ik doe het gelukkig niet voor niets: “The ‘jpekker.nl’ subscription, owned by user ‘Dhr. J.P. Ekker’, is approaching or already exceeded the resource usage limits”, meldt de beheerder van mijn site vandaag.

Vandaag de slechtste junket van het festival gedaan: Ken Loach en Paul Laverty. Met twaalf anderen, het geluid van de zee, een helicopter, een speedboat en een druk tetterende, zeer met zichzelf ingenomen Francaise op de achtergrond. De eerste vraag was een minuten durende lofzang op de film, daarna begon een Griekse journalist te orakelen over de kritieke situatie in zijn thuisland. Na 17 minuten zei de publicist ‘laatste vraag’, maar na wat protesten ging het nog minuten door, maar zonder iets van opbouw of consistentie. Een ergerniswekkende ervaring. Na afloop overhandigde een journalist twee plakken Zwitserse chocola aan Loach, en werden er handtekeningen gevraagd en gegeven.

Nog meer gehannes met interviews: David Cronenberg is op zaterdag dus kan ik niet doen, Lee Daniels lijkt dan weer wel te lukken. Kreeg ook nog een interview met Bernardo Bertolucci aangeboden. Hoewel zijn film niet zo goed is, toch maar geaccepteerd; zo veel gelegenheden zullen zich niet meer voordoen om de oude meester te spreken. En geen spijt van gekregen: het was een prachtig, ontroerend, maar niet sentimenteel gesprek, waarin Bertolucci vanuit zijn elektrische rolstoel terugkeek op zijn rijke carrière en hoopvol vooruitkeek.

De dag afgesloten met een bespottelijk, door festivaldirecteur Thierry Frémaux aan elkaar gepraat ‘experiment’: wat als verrassingsfilm stond aangekondigd bleek een handvol trailers van films als Tim Burtons Frankenweenie, de nieuwe Pixar Brave, Nicolas Winding Refn’s Only God forgives (met Ryan Gosling in de hoofdrol), Won Kar-wai’s Yut doi jung si en Harmony Korine’s Spring Breakers. Het was vast niet de bedoeling, maar de trailers maakten enigszins pijnlijk duidelijk waaraan het deze editie ontbreekt: fijne animatie, snoeihard actie, Aziatische martial arts, en uitzinnige onzin met mooie meisjes in bikini.

Dan nog maar even naar de Cinema de la Plage voor het staartje van Jaws. Zo worden ze ook niet meer gemaakt…

De films van vandaag (meer interessante meningen staan op cinema.nl)
Lee Daniels – The Paperboy: ***
Sergei Loznitsa – In the Fog: ***