jpekker

Cannes-blog dinsdag 22 mei

Brad Pitt deelt handtekeningen uit na de Killing Them Softly-persconferentie.

“Niemand komt er meer in. Zelfs Chirac komt er niet in.” De bewaker voor Salle Debussy, die steevast “goeiemorgen” zegt als ik hem mijn pas laat zien en hij het Nederlandse vlaggetje ontwaart en daar vervolgens dan zelf heel hard om moet lachen, was gedecideerd: de zaal was vol.

Er wordt dan altijd nog wat geduwd en getrokken, journalisten houden hun pas omhoog, wijzen op de stip, en soms helpt dat ook nog, en worden er om ondoorgrondelijke redenen een of twee gelukkigen uit de rij gehaald door een persmevrouw. Maar bij Elfante Blanco van Pablo Trapero was ik te laat. Ook met pas met stip. Dus maar weer gaan puzzelen wat ik dan nog kon geen zien.

Nog mee dilemma’s: de interviews voor Lee Daniels The Paperboy blijken plaats te vinden in hotel Du Cap, een uur rijden van Cannes. Dat kost je dus een dagdeel. En de extra ingelaste persvertoning begon halverwege Andrew Dominiks Killing Them Softly. Na lang wikken en wegen gekozen om Killing Them Softly toch uit te kijken. Las later in tweets van een collega ik heel wat had gemist: white trash en black cocks en een opvallende rol van Nicole Kidman (4 sterren). Weer wat later waren de tweets weer verdwenen; er bleek een embargo te zijn…

Normaal gesproken worden de sterren gefotografeerd, maar na afloop van de persconferentie van Ken Loach, die ouderwets fulmineerde over al het onrecht in de wereld, stonden de door de Schotse regisseur van de straat geplukte hoofdrolspelers foto’s te maken van de zaal vol journalisten. Vervolgens een fijn interviews gedaan met Michael Haneke. Ruim een half uur met een klein groepje. En de tolk hoede nauwelijks in actie te komen; dat scheelt tijd, en dus een paar extra vragen.

Daarna door de vertoning van Journal de France, een documentaire van en met Claudine Nougarat en Raymond Depardon, over de rijke carrière van fotograaf en filmmaker Depardon. De film dingt niet mee naar de prijzen, toch waren de juryleden Nanni Moretti, Raoul Peck, Jean-Pierre Dardenne en Alexander Payne er ook in de Salle du Soixantième. “Alexander Payne zit iedere dag in deze zaal”, grapte festivaldirecteur Thierry Frémaux voor aanvang. “Ik hoop maar dat hij genoeg tijd overhoudt om zijn jurywerk te doen.”

De films van vandaag (meer interessante meningen staan op cinema.nl)
Andrew Dominik – Killing Them Softly: **
Bernardo Bertolucci – Io e te: **
Claudine Nougarat en Raymond Depardon – Journal de France: ***