jpekker

Cabaretiers zijn de beste vormgevers

Paulien Cornelisse heeft met een zelfgemaakt afficheontwerp voor haar voorstelling ‘Hallo Aarde’ de TheaterAffichePrijs 2011 gewonnen. Volgens de jury heeft de cabaretière/schrijfster “een intrigerend beeld ontworpen, uitgevoerd in een nagenoeg perfecte grafische kwaliteit. Het beeld dekt niet alleen de inhoud maar valt er ook letterlijk mee samen. Het affiche springt met kop en schouders uit boven de rest van de inzendingen”.

Tsja. Heel veel soeps vind ik het niet – de TheaterAffichePrijs-jury tapt al jaren uit eenzelfde vaatje en ik vind de boekomslagen van Paulien Cornelisse beter –, maar het geplakte en geknipte ontwerp in de kleuren blauw en donkerroze valt inderdaad op door zijn rudimentaire, zeg maar gerust kinderlijke vorm.

Opvallend: vorig jaar was de winnaar ook al een cabaretier: Theo Maassen – in eendrachtige samenwerking met vormgever Marc Koppen, die deze editie ion de jury zat met Arthur Oostvogel (directeur Stadsschouwburg De Harmonie; voorzitter), Martin Pyper (grafisch ontwerper) en Neske Beks (theater/filmmaker). Ook opvallend: bij de bekendmaking van de nominaties zaten Lernert & Sander (ontwerpers) ook nog in de jury, bij de bekendmaking van de winnaar niet meer…