jpekker

Boekenboeken

boeken

In twee recente boeken wordt de liefde voor drukwerk beleden: Boekwerk – 28 katernen van het wereldboek en Op basis van Bas Oudt / Based on Bas Oudt, allebei uitgegeven door het onvolprezen De Buitenkant.

Boekwerk – 28 katernen van het wereldboek, samengesteld door Martin Veltman en Frans Lasès, is een indrukwekkende staalkaart van druktechnieken en teksten over drukwerk; een reisgids door de wereld van het boek, met proza, poëzie, essays en interviews.

Stansen, laseren en scheuren, rillen en vouwen, steendruk en irisdruk – alles kan, als het maar naar een formaat van maximaal 30 bij 40 centimeter gevouwen kon worden, zodat de bijdrage in de speciaal ontworpen cassette kan worden opgeborgen. De litho bij een tekst van Naema Tahir, ‘De Koran in mijn leven als vrouw’ bepaalde de oplage op 500. De zeven drukgangen werden als gescheiden vormen op lithostenen getekend en handmatig gedrukt. Illustratrice Sylvia Weve en de vrijwilligers in het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard waren er zeven dagen zoet mee.

Op basis van Bas Oudt / Based on Bas Oudt is, zoals de titel al aangeeft, gemaakt in de geest van Oudt door een aantal van zijn ex-Rietveldstudenten onder leiding van Richard Niessen en Esther de Vries.

Het is bepaald geen saai plaatjesboek geworden, met afbeeldingen van affiches op postzegelformaat. De makers zijn erin geslaagd de invloed, de fysieke kwaliteiten, de verhoudingen tussen het werk, en de voorkeuren van Oudt samen te brengen. Al bladerend kom je in zijn universum terecht.

Oudt is tevreden met zijn boek, vertelden de makers toen ik ze kortgeleden interviewde. Niessen: ‘Hij vindt het een heel geslaagd winterboek voor grafische ontwerpers.’ De Vries: ‘Je weet wel, van die vakantieboeken van Donald Duck enzo, waar je de hele zomer in kunt kijken en je telkens iets nieuws ziet…’ Niessen: ‘Alleen dat full color-gedeelte, daar is hij niet zo uitgesproken over.’ De Vries: ‘Als ik Bas was zou ik er heel erg blij mee zijn. Maar hij bekijkt het het boek natuurlijk anders. Hij ziet nog maar een heel klein beetje met één oog. Met een speciale loep heeft hij de pagina’s gescand. Dat is eigenlijk wel een goeie manier. Het is niet de bedoeling dat je het boek van A tot Z gaat lezen.’