jpekker

Bewegend schilderij

De Poolse regisseur en kunstenaar Lech Majewski (Angelus, The Garden of Earthly Delights) en de Amerikaanse scenarioschrijver annex kunstkenner Michael Gibson lieten zich voor The Mill and the Cross inspireren door het schilderij ‘De Kruisdraging’ van de Vlaamse schilder Pieter Bruegel (de Oude). Op het doek uit 1564 staan behalve een molen en het kruis meer dan 500 mensen: van Jezus, Maria en Johannes de Evangelist tot allerlei losse groepjes figuren.

Majewski en Gibson lichten twaalf personages uit het schilderij en combineren hun verhalen met de totstandkoming van het doek. Het lijden van Christus wordt verweven met de politieke en religieuze onderdrukking van de Vlaamse bevolking door de Spanjaarden, in een fijnzinnige film die meandert tussen het absurde en het metafysische, het blasfemische en het esthetische.

Majewski schilderde zelf de decors en gebruikte de nieuwste digitale technieken om de acteurs in Breugels wereld te verplaatsen. Rutger Hauer schittert als Pieter Bruegel, Charlotte Sampling is Maria, en Michael York speelt kunstverzamelaar Nicholas Jonghelinck.

The Mill and the Cross draait nu in de Nederlandse bioscopen.