jpekker

Beatrix Ruf directeur van het Stedelijk

Persbericht nieuwe directeur Stedelijk Museum Amsterdam-1

“Ladies and Gentlemen: we got him!”, zei Paul Bremer, het hoofd van de Amerikaanse bezettingsmacht in Irak, toen Saddam Hoessein op 13 december 2003 eindelijk was gevonden.

“Ladies & gentleman: we got her! Beatrix Ruf is de opvolger van Ann Goldstein”, twitterde Karin van Gilst, zakelijk directeur van het Stedelijk Museum toen dinsdagmiddag, na een maandenlange zoektocht, eindelijk een nieuwe directeur was benoemd.

Tsja.

Het Parool berichtte eind vorig jaar al dat de Duitse Ruf, op dit moment directeur van de Kunsthalle Zürich, de opvolgster van de Amerikaanse Goldstein zou worden. Dat werd destijds door alle betrokkenen ontkend. Sterker: Alexander Ribbink, voorzitter van de Raad van Toezicht, was not amused en deed Rufs kandidatuur af als ‘een onzinverhaal’.

Wat zal er sindsdien allemaal zijn gebeurd?

Hoe dan ook. De Raad van Toezicht roemt Rufs oog voor kwaliteit en voor jong talent, haar uitgebreide netwerk, het herkenbare, radicale en zelfverzekerde programma dat zij neerzette in de Kunsthalle Zürich en de bevlogen manier waarop zij persoonlijk het instituut aan de buitenwereld presenteerde en onderdeel maakte van het culturele debat.

Dat komt zo ongeveer overeen met alle kwalificaties die Ann Goldstein vier jaar geleden werden toegedicht (“Haar kennis van de kunst van de 20e en 21e eeuw zal zeer relevant zijn voor haar nieuwe positie in het Stedelijk, evenals haar progressieve, goed geïnformeerde en prikkelende ideeën over de rol van een museum in deze tijd. Goldstein beschikt over een uitgebreid internationaal netwerk van kunstenaars, curatoren, wetenschappers en verzamelaars. Vanuit Amerika heeft ze altijd aandacht gehad voor Europese kunstenaars en instituten. Naast haar prestaties op kunstgebied, worden haar jaren bij het MOCA gekenmerkt door sterk leiderschap en goede resultaten in fondsenwerving. Als senior staff member bij het MOCA beschikt Goldstein over de ervaring en de kwaliteiten die vereist zijn om een museum te leiden”).

Ruf gaat samen met Van Gilst de directie vormen. “Ik zie erg uit naar de samenwerking met Beatrix Ruf” laat Van Gilst weten. “Dit is een uitstekend moment om samen met haar het artistieke DNA, wat natuurlijk het allerbelangrijkste is voor het museum, verder te ontwikkelen.”

Hier rijst de vraag wie het voor het zeggen krijgt in het Stedelijk; de artistiek directeur of de zakelijk directeur? Of hebben beiden precies even veel te vertellen over het artistieke DNA van het museum?

We gaan het zien. Ruf toont zich in ieder geval een teamspeler. ”Ik ben zeer vereerd en ook geroerd dat ik het vertrouwen en de kans krijg om directeur van het Stedelijk Museum te worden en samen met het hele team vorm te geven aan de collectie en het uitzonderlijke programma. De uitdagende en toonaangevende tentoonstellingen, zowel de hedendaagse als de kunsthistorische, en de wereldberoemde collectie moderne en hedendaagse kunst en vormgeving, waren altijd een voorbeeld en een baken voor mijn eigen werken en denken, en een leidraad in de discussies met kunstenaars en collega’s. Het Stedelijk is een museum dat ons laat zien hoe te leven in het nu en hoe de toekomst kan worden gebouwd op traditie. Ik vind het geweldig om voor dit unieke instituut aan de slag te gaan, met dit team en deze collectie.”

Oja, Saddam Hoessein werd twee weken nadat Paul Bremer zo triomfantelijk ‘We got him!’ riep, geëxecuteerd…