jpekker

Based on the Same Story – ‘Wie op zoek is naar feiten, koopt maar een telefoonboek’

large rescue dawn blu-ray9

little-dieter-needs-to-fly_03

Tien jaar na de succesvolle documentaire Little Dieter Needs to Fly maakte de Oostenrijks-Amerikaanse regisseur Werner Herzog een tweede film over de Duits-Amerikaanse gevechtsvlieger Dieter Dengler, die in 1966 tijdens zijn allereerste missie boven Laos werd neergeschoten, gevangen genomen en met twee andere Amerikanen dagelijks werd gemarteld door de Pathet Lao – de Laotiaanse Vietcong. Dit keer goot Herzog het verhaal in de vorm van een opwindende speelfilm – met een Top Gun-achtig einde én met imponerend archiefmateriaal van de Amerikaanse bombardementen op Vietnam dat ook al in de documentaire zat.

Rescue Dawn schildert Dengler af als een geboren overlever en een onverbeterlijke optimist. Herzogs bewondering voor Denglers veerkracht is voelbaar in elke scène. De opnamen vonden plaats in de Thaise jungle, onder Spartaanse omstandigheden. De acteurs Christian Bale, Steve Zahn en Jeremy Davies vielen tientallen kilo’s af voor hun rol, aten maden en haalden andere onverkwikkelijke stunts uit.

De nabestaanden van Denglers medegevangene Gene DeBruin waren verbolgen over de onrechtvaardige manier waarop DeBruin in Rescue Dawn wordt geportretteerd. Ook zou Dengler een minder grote rol gespeeld hebben in hun ontsnapping. ‘Wie op zoek is naar feiten, koopt maar een telefoonboek’, luidde het weerwoord van Herzog. ‘In films gaat het om een diepere, extatische waarheid.’

Rescue Dawn wordt zaterdag 9 november om 00:05 uur uitgezonden op BBC 2. Rescue Dawn en Little Dieter Needs to Fly zijn beide te zien op het aankomende IDFA, in het themaprogramma Based on the Same Story, waarin zeven documentaires en even zoveel speelfilms met hetzelfde onderwerp met elkaar worden vergeleken. Na de vertoning van de documentaires in EYE vindt onder leiding van filmjournalist Nicolas Rapold een nagesprek plaats met de aanwezige filmmakers.