jpekker

Art Rotterdam toont toonaangevende kunst en aanstormend talent

maze

Art Rotterdam, de grootste en belangrijkste kunstbeurs van Nederland, is voor zijn 15e editie verhuisd van de Cruise Terminal op de Wilhelminapier naar de Van Nelle Fabriek in Spangen. Voor de gelegenheid maakte de Amsterdamse beeldend kunstenaar Maze de Boer Factory Editions, een gesigneerd en genummerd (de oplage is 1000 stuks) kunstwerkje, dat refereert aan de geschiedenis van het monumentale gebouw, de internationale kunstbeurs én de herkenbare vormgeving en reclame van de stevige shag van Van Nelle. Het is te koop voor 8,80 euro, de prijs van een 50 grams-verpakking Zware Shag, en het vliegt de deur uit.

Behalve aan de speciale Van Nelle-stand biedt de 6.500 vierkante meter grote benedenverdieping van de Van Nelle Fabriek onderdak aan gerenommeerde galeries uit België, Engeland, Frankrijk en Duitsland en de volledige Nederlandse top. Een groot aantal daarvan is afkomstig uit Amsterdam. Zij namen oud, bekend werk én nieuw talent mee naar Rotterdam. Gerhard Hofland toont sensuele foto’s van Arno Nollen en dito schilderijen van de Brit Michael Kirkham. Paul Andriesse heeft litho’s van Marlene Dumas en dierenfoto’s Charlotte Dumas; aan de buitenkant van de stand hangt pontificaal het portret dat fotograaf Koos Breukel maakte van Willem-Alexander en tegen zijn zin door Iris van Dongen werd nagetekend, waardoor zij de opdracht verwierf een staatsieportret van de koning te maken.

Ornis A. Gallery, voor het eerst op Art Rotterdam, brengt figuratieve kunst van de Duitse schilder Julius Hofmann; Upstream Gallery heeft nieuw werk van veteraan Marinus Boezem; bij Ron Mandos zijn beelden te zien die de Amerikaan Daniel Arsham maakte van iconische objecten uit de populaire cultuur, zoals een 16mm-filmprojector en een microfoon. Ze zien eruit zien alsof ze jaren in het water hebben gelegen of ternauwernood een grote brand hebben overleefd.

prospects

In de ‘new art section’ zijn solotentoonstellingen te vinden van jonge, hippe kunstenaars; onder de noemer Prospects & Concepts presenteert het Mondriaan Fonds werk van maar liefst 92 talenten die het fonds het afgelopen jaar financieel heeft ondersteund (let op Marieke Gelissen, Alex Farrar, Maria Gondek en Jop Vissers Vorstenbosch); in een aparte ruimte verkoopt We Like Art! kunst onder de 1500 euro.

In de Van Nelle Fabriek is ook plaats ingeruimd voor de videokunstbeurs Projections, die vorig jaar een vliegende start maakte. In een verduisterde, volgens de organisatoren ‘wereldwijd unieke, open en interactieve setting’ tonen 19 galeries videokunst op metersgrote schermen.

projectionss

Het Amsterdamse Andaz Hotel doneerde opnieuw een van de tentoongestelde werken aan het Stedelijk Museum en De Hallen Haarlem, namelijk het absurdistische, overrompelende Inner Materials van de Finse videokunstenaar Erkka Nissinen (van Ellen de Bruijne Projects). Het al even bizarre en uitgesproken Priapus Agonistes van de Amerikaanse Mary Reid Kelley werd aangekocht voor de eigen collectie van het videokunsthotel aan de Prinsengracht.

Bezoekers die aan één dag niet genoeg hebben – tijdens de Art Rotterdam Week is de Raw Art Fair in de Cruise Terminal en zijn er ook nog kunstbeurzen op andere plekken in de stad – kunnen overnachten in het huis of atelier van een kunstenaar. De kamers zijn ‘op unieke wijze ingericht’ door Rotterdamse kunstenaars als Hester Scheurwater en Olaf Mooij. ’s Ochtends verzorgen ze een ontbijtje.

Art Rotterdam. T/m 9/2 in De Van Nelle Fabriek in Rotterdam.