jpekker

Antwerpse velden in Amsterdam

Hans van der Meer_Antwerpse velden

Hans van der Meer presenteert donderdagavond 11 juni zijn nieuwste fotoboek Antwerpse velden in de Linnaeusboekhandel op de Middenweg tijdens een avond ‘voetbalpraat’ met Henk Spaan, Auke Kok en Erwin van de Pol. Zij spreken naar aanleiding van een Hard Gras-special over de Middenweg, waar tot tien jaar geleden de Meer stond, de krakkemikkige thuisbasis van Ajax. Na de pauze schuift Van der Meer aan, en gaat het over voetbalfotografie. Misschien ook wel over de prachtige foto die Van der Meer in november 1995 vanaf het dak van de Meer maakte van het Ajax van Louis van Gaal, met onder anderen Jari Litmanen, Mark Overmars, Patrick Kluivert en Finidi George.

Van der Meers Antwerpse velden is een vervolg op de zeer succesvolle fotoboeken Hollandse velden (De Verbeelding, 1998) en Europese velden (SteidlMack, 2006), en is gemaakt in opdracht van Museum aan de Schelde (MAS) en Antwerpen Sportstad, naar aanleiding van ‘Antwerpen Europese Sportstad 2013’. Van der Meer kreeg de opdracht acht grote panorama’s te maken voor de lichtbakken van drie bij tien meter die op iedere verdieping van de wandelboulevard in het MAS werden tentoongesteld. Daarnaast maakt hij, gedurende tien weekenden met een team van drie assistenten, een portrettenreeks die de vele nationaliteiten van het multiculturele Antwerpen illustreert.

In het boek zijn ook prachtige, oude zwart-witfoto’s opgenomen. En net als voor Hollandse velden schreef Jan Mulder een verhaal, in dit geval over zijn herinneringen aan stadion de Bosuil en het professionele voetbal in het Antwerpen van de jaren zestig. Zijn honorarium was géén 5000 euro.

Hard Gras en Antwerpse velden. Do 11/6, 20.00 uur in de Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29. Toegang € 5,-. Reserveren kan online, op 020-4687192 of in de winkel. Het boek is ook te bestellen bij Lecturis.