jpekker

Amsterdamprijs voor Ivo van Hove en Jan Versweyveld

IVO VAN HOVE en Jan Versweyveld

Ivo van Hove en Jan Versweyveld, respectievelijk directeur en scenograaf annex lichtontwerper van Toneelgroep Amsterdam, krijgen de Amsterdamprijs voor de Kunst 2015 in de categorie Bewezen Kwaliteit. ‘Hors concours’, aldus het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). “Hun naam en faam winnen internationaal aan terrein. In de ogen van de jury staan Van Hove en Versweyveld voor het ambitieniveau van Amsterdam: een stad die topkunst voortbrengt en dat ook weet uit te baten – en daarom internationale waardering afdwingt.”

Ook werden de genomineerden bekendgemaakt in de overige categorieën: Akwasi, Stichting Nieuwe Helden en Splendor zijn kandidaat voor de Stimuleringsprijs, Jakob Ahlborn, Renzo Martens en Merlijn Twaalfhoven zijn genomineerd voor Beste Prestatie.

De longlist kwam tot stand door gemotiveerde voordrachten van vele Amsterdammers, onder wie ikzelf. Een vakjury, bestaande uit journaliste Clairy Polak, Marco Gerris (artistiek leider ISH), Jan Zoet (directeur Amsterdamse Theaterschool), curator Danila Cahen en vormgever Jurgen Bey (directeur van het Sandberg Instituut), kiest de uiteindelijke genomineerden en winnaars. De uitreiking is op 27 augustus.