jpekker

Alex van Warmerdam maakt kans op een Gouden Palm: “Het is een heel feestelijk gevoel”

“Het is een titel die u wellicht zal verrassen”, zei festivaldirecteur Thierry Frémaux donderdagochtend op een persconferentie over Alex van Warmerdams Borgman. “Soms duiken er echter namen op die nooit eerder in competitie hebben gezeten – niet omdat wij ze hebben afgewezen, maar omdat ze nooit op het juiste moment beschikbaar waren. Wij zijn heel blij dat Alex van Warmerdam nu voor het eerst in competitie zit. En we zijn ook blij dat Nederland in competitie zit.”

Borgman van Alex van Warmerdam is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het festival van Cannes, het belangrijkste filmfestival van de wereld. Het is voor het eerst sinds 1975 (Jos Stellings Mariken van Nieumeghen) dat een Nederlandse film meedingt naar de Gouden Palm.

Van Warmerdam zat in Noord Spanje om aan een nieuw script te werken toen hij door Frémaux werd gebeld. “Wat er door me heen ging? Niets! Het zat er wel een beetje aan te komen… de film ligt al een tijd bij het festival en hoe langer je niets hoort, hoe groter de kans is dat je er bij zit. Maar ik ben heel blij natuurlijk; het is een heel feestelijk gevoel.” Ook Marc van Warmerdam reageert verheugd. ‘Ik ben héél, héél erg blij. Als producent, als broer én als voorzitter van Filmproducenten Nederland. Dit is goed voor de Nederlandse film.”

Borgman, de achtste speelfilm van Van Warmerdam, is een donkere, boosaardige vertelling over een sinistere Catweazle-achtige figuur, die, nadat hij uit zijn ondergrondse onderkomen is verjaagd, zijn intrek neemt in de enorme villa van een welgestelde familie. Alex van Warmerdam: “De film bevat een aantal moorden en onvervalste horrorelementen.” De belangrijkste rollen worden gespeeld door de Vlaming Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Eva van de Wijdeven, Annet Malherbe en Alex van Warmerdam zelf.

Van Warmerdams werk geniet grote aanzien in het buitenland. Zijn debuut Abel werd in 1986 op het festival van Venetië bekroond met de Prijs van de Internationale Kritiek. Ook De Jurk (1996) en De laatste dagen van Emma Blank (2009) waren te zien in Venetië; De Noorderlingen won in 1992 de European Film Award; in 1998 was Kleine Teun opgenomen in Un certain regard, de tweede selectie van het festival van Cannes.

Er werden dit jaar 1858 films ingestuurd; daarvan kregen er vooralsnog negentien een plek in de Gouden Palm-competitie, die wordt beoordeeld door een jury onder leiding van Steven Spielberg. Daarbij zijn geen debutanten, wel veel habitués, zoals Joel en Ethan Coen, Steven Soderbergh en Roman Polanski. Alexander Payne keert terug naar de Côte d’Azur, net als James Gray en de Fransen François Ozon en Arnaud Desplechin. Ook de Italiaan Paolo Sorrentino, de Deen Nicolas Winding Refn, de Frans-Tunesische filmmaker Abdellatif Kechiche, de Iraanse Oscar-winnaar Asghar Farhadi, de Japanners Kore-Eda Hirokazu en Miike Takashi en de Chinese meester Jia Zhangke kunnen hun koffers pakken.

Heli van de Mexicaanse regisseur Amat Escalante (Sangre, Los bastardos) kreeg eveneens een plekje in de competitie. Dit snoeiharde drama is gecoproduceerd door het Amsterdamse productiehuis Lemming Film. De tweede competitie Un Certain Ragard, die opent met Sofia Coppola’s The Bling Ring, heeft eveneens een Nederlands tintje. Daarin is, naast werk van o.a. Claire Denis, Rithy Panh en Lav Diaz, ook Omar van de Nederlandse Palestijn Hany Abu-Assad opgenomen.

De 66e editie van het festival van Cannes vindt plaats van 15 t/m 26 mei. Het festival opent met The Great Gatsby van Baz Luhrmann, met onder anderen Leonardo DiCaprio en Carey Mulligan. Als slotfilm staat Jérôme Salle’s Zulu geprogrammeerd, een in Zuid-Afrika opgenomen thriller met hoofdrollen voor Forest Whitaker en Orlando Bloom. Beide films draaien buiten competitie.