jpekker

Alex van Warmerdam: filmmaker, schrijver, schilder

Acht films maakte Alex van Warmerdam, en voor zeven daarvan maakte hij ook de poster. Alleen op het affiche van Kleine Teun staan stills, op de overige staat een schilderij waarin onmiddellijk de hand van Van Warmerdam zichtbaar is. Het affiche van De Noorderlingen is mijn favoriet; het heeft jaren bij me aan de muur gehangen.

Met zijn affiche van Grimm won Van Warmerdam in 2004 de Skrien Afficheprijs (ter waarde van 250 euro!). ‘Het grauwe maar ook sprookjesachtige beeld van het affiche weerspiegelt naadloos de film die het aanprijst’, oordeelde de jury terecht.

Distributeur A-Film had liever een wat minder somber affiche gezien. ‘Er is echt geen oorlog over gevoerd, meer een lichte strijd. Ze vroegen of de letters niet wat feller konden. Ik ben een aardige jongen, dus ik heb het geprobeerd. Ik vond het afschuwelijk en heb het weer terugveranderd. Toen vonden ze het oké.’

Nederlandse filmaffiches bestaan niet, merkte Van Warmerdam eens op. ‘Het gros is Hollywood-imitatie. Er is angst voor alles wat afwijkt. Ik merk dat ‘artistiek’ een vies woord geworden is. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor het filmaffiche, maar ook voor de film zelf. (…) Ik wil niet midden in de nacht wakker worden met de gedachte: dat kutaffiche past helemaal niet bij mij! Misschien was er een groter publiek op afgekomen als ik voor de poster van Grimm een foto had gebruikt, maar dat is natuurlijk geen reden om dat dan ook maar te doen. In de jaren zestig en zeventig werden filmposters trouwens voornamelijk geschilderd, nu allemaal gefotografeerd. De meeste posters zijn inwisselbaar: veel koppen erop, grote letters… ik ga daardoor niet naar de bioscoop. Maar ik ben dan ook niet het grote publiek.’

Ter gelegenheid van de première van Borgman zijn alle films van Alex van Warmerdam van 15 augustus t/m 18 september te zien in EYE. Tijdens het retrospectief worden in EYE affiches van Van Warmerdams films geëxposeerd, waaronder zeldzame internationale affiches afkomstig uit de privé-collecties van Alex van Warmerdam en producent Marc van Warmerdam.