jpekker

Actie! – Bob Bronshoff op de set

Sinds het begin van deze eeuw gaan fotograaf Bob Bronshoff en ik samen naar de opnamen van Nederlandse speelfilms, studentenfilms, documentaires, kunstprojecten en series, van aanstormende talenten en gelauwerde regisseurs. Eerst voor het filmblad Skrien, na het verscheiden in 2009, voor de Filmkrant. Bob maakt een foto van de set, ik schrijf er een stukje bij.

Inmiddels maakte Bob meer dan 250 foto’s op sets van films als Borgman, Filmpje, Flodder, Ja zuster nee zuster, Karakter, Minoes, Prins, Suzy Q, Unter den Palmen, De bezette stad en Wolf. Door het verstrijken van de tijd is het als vanzelf filmgeschiedenis geworden (De setfoto’s worden opgenomen in de collectie van Eye). Géén complete geschiedenis overigens, maar daar zijn we ook nooit mee bezig geweest;  we waren iedere maand ‘gewoon’ weer op zoek naar een set voor een volgende aflevering van onze rubriek.

Een selectie van Bobs foto’s is tot en met 11 september te zien in de expositie ‘Actie! Bob Bronshoff op de set’ in Eye, bij de entree van zaal 1. Het is niet onopgemerkt gebleven; er verschenen fijne stukken in onder meer de Filmkrant, de VARA Gids, de Volkskrant en Parool PS van de Week en op de Nouveau-website, en Bob was te horen in Het gesprek in Opium op Radio4. Freek Zonderland en Annebel Essink maakten een treffende mini-documentaire over Bob op de set.

Er zijn nog een paar kaarten voor de feestelijke slotavond op zondag 11 september. Dan wordt Bob in Cinema 1 geïnterviewd aan de hand van een selectie van zijn foto’s, zijn er columns van Hans Aarsman en Peter Delpeut, een filmquiz onder leiding van regisseur Martin Koolhoven en een optreden van een gelegenheidsband onder leiding van Jelle Broek, de gitarist van De Dijk.