jpekker

Actie! – Amstel 57 G, 1018 EJ Amsterdam. Maandag 4 juni 2012, 18.29 uur.

Op de hoek van de Amstel en de Nieuwe Keizersgracht, tegenover een enorme woonboot, is een tafel neergezet, waarop een forse camera is geposteerd. Ernaast staat een wiebelig keukentrapje. En een grote oranje pilon, opdat niemand het wankele bouwwerk omver zal lopen of fietsen.

Er is veel pers op de set van &ME, een romantische komedie van Norbert ter Hall. De regisseur poseert geduldig voor de fotografen met zijn Nederlandse hoofdrolspeler Teun Luijkx. De twee kennen elkaar nog van A’dam-E.V.A. Die veelgeprezen serie was in zijn geheel in Amsterdam gesitueerd, &ME is een internationale speelfilm, die voor het grootste deel wordt opgenomen in België.

Luijkx speelt een verhuizer bij het Europees Parlement. “Het Europees Parlement verhuist twaalf keer per jaar van Brussel naar Straatsburg en weer terug,” aldus Ter Hall. “Omdat er nooit een keuze is gemaakt tussen de twee steden. Dat heeft iets heel menselijks. Het is daarom een mooie metafoor; de drie hoofdpersonages in &ME vinden het ook moeilijk om te kiezen.” Ter Hall schreef zelf het scenario, op basis van de roman Fremdkörper van Oscar van den Boogaard: “Jules et Jim anno 2012”.

“Clear the frame, please”, roept de opnameleider. Niet om interessant te doen, maar omdat een groot deel van de crew van &ME nu eenmaal geen Nederlands spreekt. Er lopen zeven verschillende nationaliteiten rond, als Ter Hall goed heeft geteld. “De opnameleider is Engels, de setdresser Vlaams, de geluidsman komt uit Duitsland. Of uit Oostenrijk, dat weet ik eigenlijk niet zeker. Mark Waschke, die een in de liefde teleurgestelde homoseksueel speelt, die vanuit Berlijn naar Brussel is gekomen om een nieuw leven te beginnen, is Duits. En onze hoofdolspeelster Verónica Echegui is Spaans; ze was naast Bruce Willes te zien in The Cold Light of Day en wordt al de nieuwe Penélope Cruz genoemd…”

DOP Richard van Oosterhout, een Nederlander die in België woont, die ook verantwoordelijk was voor de fraaie fotografie van A’dam-E.V.A., klimt op de tafel. “Omdat de film maar voor een klein gedeelte in Nederland speelt, is het belangrijk om Amsterdam direct neer te zetten,” legt Ter Hall uit. Daarom maken we eerst een establishing shot van de Magere Brug. De Skinny Bridge kent iedereen; hij figureerde ook in de James Bond-film Diamonds Are Forever.”

Terwijl Van Oosterhout de camerabeweging repeteert naar de woonboot waar de interieurscènes zullen worden opgenomen, staat Ter Hall te ginnegappen met de opnameleider. “Larry, what do you think of Amsterdam so far,” vraagt hij. “So far, so good,” antwoordt Larry.

Dan is het tijd voor het shot. “Let’s quieten down, please,” roept Larry, die van het ene op het andere moment weer in zijn taak van opnameleider schiet. “Make sure that nobody is in the windows of the boats.” De Amstel hoeft niet afgezet te worden, beslist Ter Hall. “De fietsers horen erbij. We zijn in Amsterdam!” “Roling!,” zegt Larry. Na twee takes is Ter Hall tevreden. “Het is goed. We gaan naar binnen.”

&ME (Nederland 2012) | Scenario en regie: Norbert ter Hall |Camera: Richard van Oosterhout |Montage: Isabel Meier | Productie: Phanta Vision, Petra Goedings | Uitvoerend producent: José van Doorn | Production Design: Pepijn van Looy | Muziek: Jasper Boeke | Met: Teun Luijkx, Veronica Echegui, Mark Waschke, Rossy de Palma, Pamela Knaack, Charles Howard, Rafael Cébrian | Kleur, ± 90 minuten | Omroep: NTR | Distributie: Cinéart | Te zien: 14 maart 2013